Utländsk kristen åtalas för spioneri i Kina

Kevin Dawn Garrat, som tillsammans med sin fru, drev ett kristet kafé i Kina nära gränsen till Nordkorea åtalas nu för att ha stulit kinesiska statshemligheter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i augusti 2014 som paret först blev anhållna, enligt The Telegraph. Kevin Dawn Garrat och hans fru Julia Dawn Garrat har bott Kina i över 30 år.

Innan de blev anhållna drev det ett kafé med stark kristen inriktning i staden Dandong som ligger nära gränsen till Nordkorea, uppger Sveriges radio. Julia Dawn Garrat blev efter flera månader frisläppt med villkorlig dom, men får fortfarande inte lämna landet. När de arresterades anklagades de för att ha stulit militära hemligheter. Och nu har kinesiska myndigheter uppgett att de funnit bevis för att maken Kevin Dawn Garrat ska ha arbetat på uppdrag av kanadeniska spionorganisationer. Något som deras son Simeon Garrat tidigare har uppgett som helt orimligt.

– Jag kan inte tänka mig något scenario att det skulle vara möjligt, svarade han AP när han fick frågan om hans föräldrar kunde ha stulit stats- eller militärhemligheter.

Enligt deras son har Kevin och Julia Dawn Garratt aldrig hemlighållit sin kristna tro. Men de har heller aldrig stoltserat med sin tro i Kina eftersom det är förbjudet att missionera i landet.

Staden Dandong är en plats där många flyktingar från Nordkorea passerar. Och paret Dawn Garrat har rapporterats deltagit i olika humanitära insatser för att skicka hjälp till fattiga människor i Nordkorea – ett land som hyser stor misstänksamhet mot kristna, skriver The Telegraph.

– Kanadas regering har tagit upp detta fall på hög nivå med den kinesiska regeringen. Vi fortsätter att ha kontakt med kinesiska myndigheter och familjen, och vi övervakar utvecklingen, säger Kanadas utrikestalesman Francois Lasalle, till tidningen.

I sommar instiftades en rad nya nationella säkerhetslagar i Kina som utökade Beijings möjligheter att tolka olika situationer som en säkerhetsrisk för landet, uppger The Telegraph. Även andra utländska medborgare har på senaste tiden blivit anklagade för spioneri i Kina.

Bara för några dagar sedan blev exempelvis svenske Peter Dahlin utvisad från Kina efter att ha anklagats för att hota landets säkerhet. Han hade då han förmedlat rättshjälp till kinesiska människorättsaktivister, uppger Sveriges radio. En annan svensk man, bokförläggaren Gui Minhai försvann ifrån Thailand efter att ha publicerat kritiska böcker om det kinesiska kommunistpartiet. Svensk polis är nu på plats i Thailand för att undersöka försvinnandet.

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons