Vägrar låta dödssjuka Uzo stanna

Cancern har spridit sig i hela kroppen och 39-åriga Uzo från Nigeria väntar på att dö. Men Migrationsverket vill inte avbryta hans avvisning.– När någon är så sjuk borde myndigheterna kunna göra ett undantag, säger Kjell Waern, pastor i församlingen New Life dit Uzo går.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På en vårdavdelning i södra Stockholm ligger Uzo i en halvt uppfälld säng. Utanför står sommaren i full blom, men han föredrar att ha persiennerna fördragna. Han är mycket trött.

– Jag är så tacksam att jag fortfarande lever. Det kanske låter konstigt, men jag känner att Gud är nära och det gör mig lugnare, säger han tyst när Dagen träffar honom.

Hans cancer – som började i tjocktarmen – har trots operationer spridits till levern och andra ställen i kroppen. Enligt läkarna finns inte mycket mer att göra än att ge honom vård i livets slutskede, det som kallas palliativ vård. Med nuvarande behandling har han några månader kvar att leva.

Opererades akut

Dagen har tidigare berättat om Uzos kamp mot sin sjukdom. Han lämnade Nigeria efter blodiga strider mot två grannfolk och då han var rädd för att bli dödad flydde han till södra Europa. I ett flyktingläger i Schewiz blev han allvarligt sjuk, men upplevde sig inte bli trodd vilket gjorde att han sökte hjälp i Sverige. På Karolinska universitetssjukhuset opererades han senare akut.

– Här upptäckte de tumören, men i Schweiz trodde de inte på mig, säger Uzo.

Vill skicka Uzo till Schweiz

Kort efter operationen beslutade Migrationsverket dock att inte bevilja honom uppehållstillstånd i Sverige, eftersom han först sökt asyl i Schweiz. Enligt de så kallade Dublinreglerna ska han därför återföras dit för sin asylprövning. Uzo ryggar inför tanken att åka tillbaka.

– Det viktigaste nu är att få bli frisk, om jag nu kan bli det. Det andra orkar jag inte tänka på, säger han.

”Borde göra ett undantag”

Kjell Waern, pastor i församlingen New Life Stockholm, är en av dem som engagerat sig i Uzos situation. Han menar att man måste ta hänsyn till svenska bestämmelser, men att myndigheterna här borde göra ett undantag.

– Vi slåss inte för att alla våra invandrare ska få stanna. Men här är en kille som behöver vård ett halvår, och det tycker vi att Sverige har råd med. Han ska inte behöva vara rädd för att polisen ska komma in på vårdavdelningen för att hämta honom när han är så sjuk, säger Kjell Waern.

Men Migrationsverket håller fast vid sin bedömning att inte upphäva avvisningsbeslutet. Motiveringen är bland annat att de stater som finns med i Dublinförordningen har likartade förutsättningar att tillgodose människors behov och rättigheter. Beslutet har överklagats till migrationsdomstolen men där har det blivit avslag. Enligt läkarna skulle en transport till Schweiz vara både kostsam och oerhört påfrestande för Uzo.

– Och vi vet samtidigt att Schweiz inte är speciellt förtjusta i att ta hand om sina invandrare. Risken är att han inte alls får någon hjälp alls om han skickas tillbaka, säger Kjell Waern.

Hoppas på ett mirakel

Vi lämnar vårdavdelningen i södra Stockholm tillsammans med Uzos vän Ike Ohajekwe. Han brottas med tanken på vad som kommer att hända nu.

– Mänskligt sett är hoppet ute. Jag tror att han kommer att dö. Men jag tror samtidigt att Gud kan göra mirakel. Det är ett glapp att leva i. Jag fortsätter att be, för jag vill ju att han ska överleva.

Om detta skulle hända, väntar nästa utmaning för Uzo. Då kommer avvisningen till Schweiz att genomföras med omedelbar verkan. En form av moment 22.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons