Wesam kan inte utvisas trots beslut

Han lever på 24 kronor om dagen. Får inte jobba, studera eller lämna Sverige. Wesam el-Hadad Mohamed är en av Sveriges statslösa. I en månad har han hungerstrejkat i ett försök att bryta sig ur det ingenmansland han och många andra flyktingar i hamnar i.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag måste leva mitt liv. Men tiden går, åren tas ifrån mig.

Orden kommer från ett rum på en flyktingförläggning i Härnösand. Wesam el-Hadad Mohamed har varit där i åtta månader. Han sitter i rummet och väntar. En syssla som fyllt tillvaron för den palestinske 39-åringen sedan han kom till Sverige för sex år sedan på flykt undan oroligheterna mellan Hamas och Fatah i Gaza.

Besked om uppehållstillstånd

Först väntade Wesam på besked om uppehållstillstånd. Efter en cirka tre år lång asylprocess kom det slutgilltiga avslaget. Wesam skulle utvisas till Vitryssland eller i andra hand till Förenade Arabemiraten. I båda länderna har han bott och utbildat sig till ingenjör inom telekom. För Wesam kom det negativa beslutet från Migrationsverket som en chock. Som statslös utan palestinskt personnummer visste han att det skulle bli svårt att återvända till Vitryssland eller Förenade Arabemiraten. Han begav sig ändå till ambassaderna men blev nekad inresetillstånd till båda länderna.

– De var ganska aggressiva på ambassaderna. ”Kom inte hit igen” sa de till mig, berättar Wesam.

Tre års väntan

Polisen kopplades in, men bedömde att en avvisning inte kunde genomföras. Sedan dess har ytterligare tre års väntan följt. Wesam får inte resa någonstans. Han ska vara beredd att utvisas. Men tiden går och ingenting tycks hända i ärendet.

– Tre år har gått och jag kan inte göra någonting för att få ett liv här. Det har lett till en stor depression. Jag får inte arbeta, studera eller gifta mig. Jag skulle vilja jobba eller utbilda mig, göra någonting för att hjälpa Sverige. Men det kan jag inte, säger han.

I stället lever Wesam på en dagsersättning på 24 kronor. Tar en dag i taget för att orka. Tillvaron är nedpackad i två resväskor. Han säger sig vara beredd att deporteras var som helst i världen. Men ovissheten och maktlösheten tär på den väntande. Den senaste månaden, från den 15 juli till den 15 augisti, har Wesam el-Hadad Mohamed hungerstrejkat.

– Jag är beredd att utvisas var som helst eller stanna här i Sverige, men någonting måste hända nu, säger han.

Inte träffat sin dotter

I Vitryssland har Wesam en åttaårig dotter som han inte fått träffa på många år. De håller kontakten per telefon. Drömmen om att återse henne ger honom hopp. Under hungerstrejken har flera politiker och journalister besökt honom och uppmärksammat hans situation, det ingjuter också viss optimism.

– Jag har hungerstrejkat i 30 dagar. Min kropp är svag, och min hälsa, som tidigare varit det enda jag haft, sviktar. Men de människor jag möter gör mig glad. Journalister och politiker har intresserat sig för min berättelse och kommit hit. Det känns som att jag för första gången fått kontakt med det svenska samhället.

När han igår avbröt den månadslånga hungerstrejken kunde han konstatera att många fått upp ögonen för hans och andra statslösas situation.

Flera kristna härnösandsbor har också engagerat sig i Wesams situation och i kyrkorna i staden har han ett starkt stöd.

– De är väldigt vänliga människor, jag är glad att jag känner dem. De gör sitt bästa för att hjälpa mig, försöker hitta jurister, sprider information på Facebook och kommer och hälsar på mig. Många ber också för mig, det ger mig styrka, säger han.

Hur ser du på framtiden, är du rädd för vad som kommer att hända?

– Inte alls. Jag är fredlig person och har inte brutit mot någon lag. Det måste finnas en plats för mig, oavsett om det är i Sverige eller någon annanstans. Jag vill få mitt liv tillbaka och kunna träffa min dotter. Det är mitt hopp och det kan ingen ta ifrån mig.

Fakta:

  • Fakta: Statslöshet
  • Statslös är den som inte har medborgarskap i något land.
  • En människa kan exempelvis bli statslös om man vistas utomlands när hemstaten kollapsar.
  • Mellan januari och juni i år sökte över 1200 statslösa asyl i Sverige. Det är en 91 procentig ökning från förra året.
  • Statslösa är den femte största gruppen asylsökande till Sverige, efter flyktingar från Syrien, Somalia, Afganistan och Eritréa.
  • Med så många procent har antalet statslösa asylsökande till Sverige ökat i år jämfört med förra året.
Annons
Annons
Annons
Annons