Livsstil

Nominerad till Årets medmänniska: Andreas river murar i Rumänien

I 15 års tid har Andreas Samuelsson arbetat bland romer i Rumänien. Genom socialt företagande, utbildning och läxhjälp för barnen kämpar han för att bryta utanförskapet och murarna mellan rumäner och romer.

1 av 2

– Det är inte fel att ge i muggen, men det är inte hela lösningen. Tiggeri är en desperat åtgärd när man upplever att man inte har någon annan möjlighet för att överleva. Det jag koncentrerar mig på och vill lägga min kraft på är att skapa andra möjligheter, säger Andreas Samuelsson.

Det har gått ett och ett halvt decennium sedan Göteborgskillen som tjugoåring utan några särskilda planer för livet kom till Rumänien för att se den brittiske hjälparbetaren Lee Savilles arbete bland den romska befolkningen.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra med livet. Men fick erbjudande att komma och testa att leva i ett romskt samhälle. Och väl på plats fann jag att jag älskar det här mer än någonting annat jag tidigare gjort i livet. Att leva tillsammans med de här människorna. Det var en hel fantastisk grej.

Andreas blev snabbt inblandad i klädmärket Dece, där man tillsammans med romerna virkade snygga mössor som sedan såldes bland annat i Sverige.

Femton år senare bor Andreas Samuelsson fortfarande i Rumänien. Han lever med sin fru Rebeca och parets två barn i staden Timisoara och i dag driver han det sociala företaget Kenosis design, ett företag där romer anställs och arbetar med att tillverka populära designföremål som skärbrädor, bord och stolar som sedan säljs bland annat till flera stjärnkrogar. Vid sidan om det konkreta arbetet får de anställda en dag "sponsrad" genom ett faddersystem, där de får investera i sig själva och sin framtid. Det kan handla om yrkesutbildning, att lära sig läsa och skriva eller hjälp att lösa konflikter som förstör tillvaron. Sponsorerna kommer både från Sverige och Rumänien och Andreas drömmer om att arbetet ska växa ytterligare.

– Min dröm är ett nytt samhälle där romer och rumäner hittar en framtid tillsammans. Det handlar inte om att romer ska bli precis som rumäner, men att romerna ska hitta en plats där de får växa, utbilda sig och få en chans att blomma ut i sina gåvor.

– Vi arbetar för att hemmet, gatan man bor på, skolan, arbetet och kyrkan ska få vara livgivande platser, inte platser där du blir marginaliserad och diskriminerad utan platser där du får växa. I den romska kulturen finns en enorm kreativitet och ett otroligt kunnande, som många inte känner till. Men det här har blivit ett sätt att hjälpa fler att få upp ögonen för allt det här positiva.

Hur går ni tillväga rent konkret?

– Genom helt vanliga anställningar, men kombinerat med det här faddersystemet. Många av våra anställda har kanske aldrig jobbat eller utbildat sig, men har fantastiska talanger och ett stort kunnande. För mig handlar det här om att bygga äkta relationer och investera i varandra.

Andreas Samuelsson berättar att företagsnamnet Kenosis kommer från Filipperbrevet 2:5-6 där det talas om Jesu sinnelag.

– Han valde bort sina privilegier och antog en tjänares gestalt. Det tror jag är en nyckel att böja sig och börja tjäna andra och där har Herren har visat oss ett fantastiskt exempel.

Hur känns det att vara nominerad till Årets medmänniska?

– Haha, det är inte alltid man tycker att man är så himla grym. Det stora är om romernas fantastiskt vackra och kreativa sida kan upplysas. Jag har verkligen hittat fantastiska människor här, både romer och rumäner och det känns fantastiskt att kunna ha en ganska civil tillvaro med familj och arbete, men ändå helhjärtat få ge sitt liv till Gud.

Andreas Samuelsson berättar engagerat om hur de produkter som romerna tillverkar genom företaget får allt större spridning och uppskattning vilket han i förlängningen hoppas gör att rumänernas syn på romer förändras.

– En känd tv-kock som börjat använda våra grejer, på en av Rumäniens finaste restauranger. Du vet en sådant ställe där du får typ tre bitar pasta, sådant betyder mycket för att människor ska få upp ögonen för vårt arbete.

Den senaste tiden har man också startat ett särskilt läxhjälpsarbete i samarbete med Erikshjälpen.

– Det är en homework-club, en slags kreativ läxhjälpsklubb. Efter skolan får barnen komma och göra läxan och hitta på kreativa roliga grejer tillsammans. Vi märker redan att det får effekt. Tidigare hade inte en enda familj på den här gatan tagit sig vidare från mellanstadiet, men i dag får vi höra att de romska eleverna är några av de duktigaste eleverna och får hjälpa rumänska elever med skolarbetet, berättar Andreas Samuelsson stolt.

Läs också om de andra nominerade: Ushas änglar hjälper kvinnor i DR Kongo och Alvar, 13, vågade stå upp mot våldet

---

Andreas Samuelsson

  • Ålder: 35 år
  • Bor: Timisoara
  • Familj: Fru Rebeca och två barn, 3 år och 5 månader.
  • Arbetar: Med det sociala företaget Kenosis Design.
  • Vad är medmänsklighet för dig: Att vara en människa tillsammans med sin granne. Dela hela livet med varandra, glädje, sorg, pengar och hela grejen. Om vi mycket så delar vi på mycket har vi lite så delar vi på lite.

---

Fler artiklar för dig