21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Kosovos gömda kristna kliver fram

I Kosovo väljer allt fler av de "gömda kristna" att bli öppna med sin tro. - Mellan 50 och 60 procent av befolkningen här har känslomässiga band till katolicismen, beroende på att det var våra förfäders tro, säger professor Muhammed Mala till nyhetsbyrån Reuters.

- Vi har levt ett dubbelliv. Hemma har vi varit katoliker, men utåt sett var vi goda muslimer, säger Ismet Sopi till Reuters.
Katoliker fick högre skatter
Det Ottomanska imperiet lade Balkan under sig från 1300-talet och framåt. Den som ville förbli katolik fick högre skatter. Många valde därför av ekonomiska skäl, eller för att de tvingades till det, att bli muslimer. Åtminstone utåt sett. Detta var allmänt känt, det fanns till och med ett ord för detta: "laraman", eller tvåfärgade.
Ismet Sopi blev katolik för fem månader sedan, och åker fyra mil om söndagarna för att fira mässa i staden Klinas kyrka. Under den här Ramadan valde för första gången samtliga 32
medlemmar i hans utökade familj att inte fasta.
Han är en av hundratals Kosovoalbaner som är del av en katolsk väckelse i det nyligen självständiga landet.
Runt nio av tio Kosovoalbaner - av en befolkning på två miljoner - är muslimer. Mellan fyra och sju procent är katoliker, beroende på vilka källor man går till.
Den senaste muslimska staten
Kosovo har kallats världens senaste muslimska stat. Den dominerande islamtolkningen beskrivs som väldigt moderat.
- Vår version är väl närmast "islam light", säger Ilmi Krasniqi, en av fem imamer i staden Gniljande till nyhetsbyrån AP.
Men allt fler lämnar islam för att bli katoliker. Ismet Sopi ser det inte som att han har konverterat:
- Vi håller bara fast vid släktens tro.
Don Shan Zefi vid Kosovostiftet berättar för Reuters att den här utvecklingen har pågått under flera årtionden, men att de från kyrkans håll inte har uppmuntrat någon att byta religion.
- Folk ringer oss, och vi pratar inte om enskilda individer. Det är invånare från dussintals byar som har kontaktat oss.
Moder Theresa, fredspristagare och helgonförklarad för sitt arbete i Calcuttas slum, är en hjältinna för många albaner. På det torg i Pristina som är uppkallat efter henne, byggs nu en katedral som ska ta 2 000 besökare.
Fler artiklar