23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

S-ledamot poserar med karta där Israel inte existerar

Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (s) har tagit emot ett pris för sitt Palestinaengagemang. Priset föreställer en Palestinakarta - där staten Israel inte existerar.

Observera: Den här artikeln publicerades 4 december 2014. På grund av delning i sociala medier dyker den ibland upp på Mest lästa-listan på Dagen.se.

Kritiken har inte låtit vänta på sig och Hillevi Larsson anklagas nu för allt från dåligt omdöme - till att stödja terrororistganisationen Hamas. Enligt kritikerna föreställer kartan som avbildats på plaketten de områden som palestinierna har flytt från sedan år 1948 och 1967. Kartan påstås användas av Hamas.

Hillevi Larsson tillbakavisar kritiken och säger sig stödja en tvåstatslösning:

- Jag har inte haft något inflytande över diplomets utformning, säger hon.

- Jag stödjer en tvåstatslösning enligt FNs resolutioner. Med tanke på hur dramatiskt Palestina krympt genom åren kan jag förstå den frustration många palestinier upplever.

Priset delades ut av Palestinska kulturföreningen i Malmö den 30 november. Hillevi Larsson menar att det under mötet "inte fanns några Hamasanhängare".

- Det var inget extremistmöte där jag fick priset. De flesta skulle acceptera en tvåstatslösning, men många känner hopplöshet och ser inget slut på ockupationen. Det är viktigt att komma ihåg att de som stödjer Sveriges erkännande av Palestina - vilket detta möte gjorde - tillhör de moderata krafterna. Att erkänna Palestina enligt 1967 års gränser innebär nämligen även ett erkännande av Israel.

Enligt den kritik som framförts skulle bilden som Hillevi Larsson har lagt ut på sociala medier antyda att hon stödjer de krafter som vill se att staten Israel försvinner från jordens yta.

- På bilden ler jag. Det gör jag för att det känns hedrande att få ett pris för mitt arbete, och inte av något annat skäl, svarar Hillevi Larsson.

- En förklaring jag fått (till diplomets utformning, red. anm.) är att det är en historisk bild från Nakba 1948, massflykten från Palestina. Den reflekterar hoppet att återvända. Enligt en gällande FN-resolution ska möjligheten att återvända finnas för palestinska flyktingar alternativt att de får möjlighet till ersättning för förlorade egendomar. Det handlar INTE om att ta över Israel.

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar