23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Ursäkt till hemlös migrantfamilj

Ordföranden i socialnämnden i Uppsala kallade en rumänsk familj "oansvariga" som kommit till Sverige under en graviditet. Nu ber han om ursäkt.

Enligt Upsala Nya Tidning stod familjen utan hem när Stadsmissionens härbärge, som de bodde på, slutade få bidrag från kommunen i förra veckan. Läkarstudenten Julia Enqvist öppnade då sitt hem för dem och kontaktade samtidigt socialtjänstens ordförande Anders A Aronsson (FP).

- Det kändes omänskligt att inte hjälpa till när jag hade möjlighet, sa hon.

I ett mejl frågade hon Anders A Aronsson vad kommunen tänkte göra åt problemet. Svaret; "De kan inte ha varit omedvetna när de gav sig iväg till Sverige om att ett barn var på väg. Det är enligt min mening oansvarigt av föräldrarna att i det läget ge sig ut på en lång resa och till en i högsta grad osäker situation i Sverige", gjorde henne irriterad.

Men på söndagen kom offentlig ursäkt från Anders A Aronsson.

"Det var fel att uttrycka mig så", skriver han enligt i ett pressmeddelande.

- Jag har bett socialtjänsten att ta kontakt med dem och undersöka situationen för att se hur vi kan komma vidare. Det kommer inte bli en permanent bostadslösning nu, men vi ska se till att barnet inte far illa, säger han vidare till UNT.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar