100 mc-åkare gav sitt stöd åt Talita

Ett hundratal mc-åkare har genomfört en manifestation för kvinnor som utnyttjas i sexhandeln. Sedan dess har drygt 75  000 personer sett filmen som visar hur mc-kortegen dundrar in på Medborgarplatsen i Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hela arrangemanget, som ägde rum 1 maj, gick under namnet Talita stöd-run. På torget mötte motorcyklisterna grundarna av organisationen Talita, Anna och Josephine, som sedan 2004 arbetat med att hjälpa kvinnor som hamnat i prostitution och människohandel. Bakom initiativet stod de tre Stockholmsklubbarna Christian Crusaders, Fafnir MC och Brask MC. Även förra året gjordes en likadan manifestation. Anna och Josephine (som av hänsyn till sitt arbete inte vill framträda med sina efternamn) är överväldigade över responsen på manifestationen.

För att dokumentera händelsen gjorde de en enkel film på knappt två minuter som de publicerade på sociala medier samma kväll. Till filmen bifogade de en text som började: ”Har du någonsin hört talas om 100 manliga politiker som demonstrerar mot sexhandeln? Eller ett gäng affärsmän som fått nog, och protesterar mot att kvinnor utnyttjas i prostitution? Nej, inte vi heller!” Sedan dess har det gått tre veckor.

”Respektingivande”

– Filmen har fått mer än 75  000 visningar. Det är ju otroligt! Och jättemånga har skrivit kommentarer, berättar Josephine.

Vad skriver folk?

– Jättemånga använder ordet respekt, säger Anna. Det är både fantastiskt och respektingivande att så många män väljer att visa vilken sida de står på. Annars är det ofta kvinnor som talar i dessa frågor, som går på konferenser och som engagerar sig.

– Många skriver att ”jag fick gåshud”. Det är mäktigt att män vågar visa upp den här sidan.

Närmare 10  000 kronor fick Talita ta emot av mc-åkarna och aktionen har gett ringar på vattnet i form av uppmärksamhet och fler gåvogivare. Anna och Josephine drömmer om en ny rörelse där män står upp mot sexhandeln.

– Det skulle betyda oerhört mycket om svenska män reste sig upp som ett föredöme. Män kan förändra åsikter hos andra män på ett sätt som inte kvinnor kan, säger Anna.

Fakta:

Talita

Är en organisation som hjälper kvinnor som hamnat i människohandel och prostitution.

Grundades formellt 2004.

Bedriver även arbete i Filippinerna och Mongoliet.

Hemsida: www.talita.se.

Lilla Erstagården