13 saker du inte ska missa i Almedalen

En av våra Almedalsreportrar listar 13 arrangemang du bör hålla koll på om du är på plats under Almedalsveckan i Visby.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Finns det glastak även i himlen?

Tidigt på måndag morgon vill ”religionsmyndigheten” SST väcka Visby med att lyfta frågan om kvinnors roll i religionen. Med sig in i seminariet har de en glödhet gäst, liberalen Birgitta Ohlsson, som utmanar Jan Björklund om partiledarposten.

Tid: Måndag 3 juli, 8.30

Plats: Vårdklockans kyrka

Arrangör: SST (Myndigheten för stöd till trossamfund)

 

Vad har Gud i skolan att göra?

Det här kan bli en sprakande debatt om religiösa friskolor, i och med att åsikterna i panelen går i sär. På ena sidan, Kristna friskolerådet, Timbro och Frälsningsarmén, på den andra, två politiker som vill införa förbud. Bland annat Daniel Färm som var drivande då S-kongressen beslutade att inga religiösa inslag ska få finnas i svenska skolor.

Tid: Måndag 3 juli, 10.00

Plats: Krukmakarens hus

Arrangör: G som i Gud

 

Kristna i Irak och Syrien – vad kan Sverige och kyrkan göra?

Det är Svenska kyrkan som lyfter frågan om de religiösa minoriteternas situation i Mellanöstern, med ärkebiskop Antje Jackelén på plats, tillsammans med bland annat Cecilia Uddén, SR-korrespondent.

Tid: Tisdag 4 juli 9.00

Plats: Visby domkyrka

Arrangör: Svenska kyrkan

 

Kristna som förföljs på asylboenden – hur allvarligt är det?

Open Doors har precis kommit med sin rapport om förföljelse av kristna på asylboenden i Sverige. Här möter Open Doors politiker och Migrationsverket, med seminarienamnet ”Konvertit eller inte? Vem avgör tron hos asylsökande?”

Tid: Tisdag 4 juli, 10.00

Plats: Krukmakarens hus

Arrangör: G som i Gud

 

Religionskritikern vs kyrkoledare

”Religionens plats i ett demokratiskt samhälle” är rubriken, och på pappret ser det ut som om riksdags- ledamoten och religionskritikern Hanif Bali står ensam mot biskop (Johan Tyrberg) och samfundsledare (Daniel Alm och Johnny Kleman). Hanif Bali har gjort sig känd för en rad uppseendeväckande utspel mot islam. Vad tänker han ta sig till i kristet sällskap?

Tid: Onsdag 5 juli, 10.00

Plats: Krukmakarens hus

Arrangör: G som i Gud

 

Kardinal Arborelius tar ton

Bara någon vecka efter att han formellt blivit kardinal under en ceremoni i Rom kommer den katolske biskopen Anders Arborelius vara med och diskutera kyrkans roll i samhället. Såväl höger som vänster finns på plats i hans sällskap, i form av Maria Ludvigsson, ledarskribent på SvD, och Lisa Pelling, skribent på Arenagruppen.

Tid: Onsdag 5 juli, 11.00

Plats: Bildascenen

Arrangör: Newman-institutet, Signum, Bilda

 

Juluppropet – vad händer nu?

Även mitt under sommaren är det jul. Sveriges kristna råd satsar hårt på opinionsbildning för att få fram en generösare migrationspolitik, och här kommer ärkebiskop Antje Jackelén från Svenska kyrkan och kyrko- ledare Sofia Camnerin från Equmeniakyrkan samtala med politiker från S, C och MP.

Tid: Tisdag 4 juli, 13.00

Plats: Vårdklockans kyrka

Arrangör: Sveriges kristna råd och Bilda

 

Religionens roll för extremister

Sveriges samordnare mot våldsbejakande extremism anordnar ett seminarium med företrädare för en rad religiösa samfund. Frågan som ställs är, vad kan samfunden göra för att motverka våld i religionens namn?

Tid: Onsdag 5 juli, 14.45

Plats: Wisby Strand Congress & Event

Arrangör: Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism

 

Sebastian Stakset pratar politik

Hur får vi stopp på gängkriminaliteten i förorten? Den tidigare kriminelle rapparen Sebastian Stakset reser numera land och rike runt och propagera för Jesus. Har han svaret som politikerna inte har? Tre unga politiker finns på plats i seminariet som fått namnet ”När kriminella gäng sprider skräck, Hur ger vi de unga hopp?”

Tid: Onsdag 5 juli, 15.00

Plats: Krukmakarens hus

Arrangör: G som i Gud

 

Kyrkovalet, vad har politiken där att göra?

Den 17 september är det kyrkoval, och här blir det kyrkovalsdebatt i miniformat. Socialdemokraternas Jesper Eneroth får försvara de politiska partiernas närvaro i kyrkovalet. Mot sig har han Jan Erik Amilén från Frimodig kyrka, som vill få bort partierna från kyrkan, samt Anna Ekström, liberal.

Tid: Torsdag 6 juli, 15.00

Plats: Krukmakarens hus

Arrangör: G som i Gud

 

Hade Jesus varit medlem i Kristdemokraterna?

Jesus partipolitiska hemvist går det bara att spekulera i. Men hur resonerar hans efterföljare, då de ska kombinera sin kristna tro med ett partipolitiskt engagemang i Sverige?

Två personer från två olika politiska läger är med i seminariet, Ulf Bjereld (S) från Tro och solidaritet och Martin Hallander från KDU.

Tid: 6 juni 18:30

Plats: Hästgatan 1

Arrangör: Makthavare

 

Samvetsfrihet – mer än en abortfråga?

Barnmorskan Ellinor Grimmark har fört upp frågan om samvetsfrihet på dagordningen. Här kommer hennes juridiska ombud Ruth Nordström föra fram argumenten, samt få en del mothugg.

Tid: Fredag 7 juni, 10.00

Plats: Krukmakarens hus

Arrangör: G som i Gud

 

Anna Kinberg Batra i kyrkan

Hon är en hårt ansatt partiledare, och har anklagats för att vara stel och tråkig. På fredag, i slutet av Almedalsveckan, frågas Anna Kinberg Batra (M) ut i Visby domkyrka i ett Nikodemussamtal. Samtalen brukar röra sig en bit bortanför politiken, så här finns chansen att få möta personen och inte politikern Anna Kinberg Batra.

Tid: Fredag 8 juni, 17.00

Plats: Visby domkyrka

Arrangör: Svenska kyrkan