18-åring hotas av utvisning till Burundi

Nästa vecka ska en 18-årig flicka skickas tillbaka till Burundi. I Malmbäck utanför Nässjö, där hon har bott i flera år, är förtvivlan stor. ”Så fort hon landar så kommer hon bli tagen av passpolisen och där tar det nog slut”, säger familjehemspappan Torsten Löf.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter 2,5 år hos Torsten och Kristina Löf har flickan blivit en del av familjen – och Malmbäcks frikyrkoförsamling där Torsten och Kristina är engagerade. Men trots att de numera ser henne som en dotter och att hon har påbörjat en yrkesutbildning betonar de att det viktigaste är flickans personliga säkerhet.

– Det är hennes liv det gäller. Hon kommer inte levande från flygplatsen i Burundi, säger Kristina­ Löf till Smålands-Tidningen.

Den 18-åriga flickan orkar på grund av omständigheterna inte ställa upp på en intervju och hon vill inte heller förekomma med namn i tidningen. Anledningen är att hon är efterlyst av en man som tillhör president Pierre Nkurunzizas parti CNDD-FDD:s ungdomsrörelse Imbonerakure. Gruppen har anklagats för tortyr, misshandel och utomrättsliga avrättningar.

– Organisationen har dödat många i hennes släkt inklusive hennes mamma, när flickan bara var en baby. Efterlysningen gör att hon inte ens kan söka hjälp hos polisen, berättar Kristina Löf.

”De misstror henne”

Processen för att få uppehållstillstånd, som påbörjades när flickan kom till Sverige, har gått hela vägen till Högsta migrationsdomstolen.

– Vi har på ett utomordentligt tydligt sett visat vad som händer i Burundi, säger flickans ombud, advokat Mikael Svegfors till Dagen.

Han nämner Migrationsverkets senaste lägesanalys av Burundi där det står att situationen ”rymmer en rad faktorer som kan förvärra det redan prekära säkerhetsläget” samt Kanada där alla avvisningar/utvisningar av burundier har stoppats. Men trots oroligheterna i Burundi – och det faktum att flickan inte har några anhöriga kvar i landet – anser Migrationsverket inte att läget är så pass allvarligt att det omöjliggör en utvisning till landet.

– Flickan har bara kunnat visa upp ett id-kort från en skola och en annan identitetshandling vilket gör att Migrationsverket inte litar på hennes identitet. Den osäkerheten gör också att de misstror allt hon säger, berättar Mikael Svegfors.

– Presidenten tycker att tutsi (den folkgrupp som flickan tillhör) är folkets fiender och att de ska sprejas, dödas, som kackerlackor. På en yta stor som Småland bor 10 miljoner människor och hon kan inte komma undan, säger Kristina Löf.

Manifestation på lördag

Det var för fyra år sedan som den då 14-åriga flickan kom till Sverige. Så småningom anlände hon till Nässjö där hon också kom i kontakt med Torsten och Kristina Löf i Malmbäck.

Tack vare parets engagemang i Malmbäcks frikyrkoförsamling har även den 18-åriga flickan blivit en del av församlingen.

– Ibland har hon följt med på gudstjänsterna och hon har också funnits med i tonårsarbetet, berättar pastorn Mattias Gustafsson för Dagen.

– Tidigare har församlingen framför allt följt utvecklingen i bön, men nu när läget är akut har vi även börjat arbeta mer aktivt.

Tillsammans med några av flickans klasskamrater på undersköterskeutbildningen har de nu bestämt sig för att ordna en manifestation i Jönköping i morgon, lördag. Dessutom stöttar de en namninsamling som på några dygn har samlat över 3 000 underskrifter för att utvisningen ska stoppas.

Nästa torsdag ska flickan flygas tillbaka till Burundi, men redan på måndag ska hon infinna sig hos polisen. Hennes vänner i Småland har däremot inte gett slaget förlorat.

Fakta:

Burundi

Burundi är ett av Afrikas tätast befolkade länder.

Befolkningen består av ungefär 85 procent av folkgruppen hutuer­ och cirka 14 procent tutsier.

Där lever också en liten grupp twa, pygméer.

Källa: Landguiden

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Lilla Erstagården