18 döptes i havet på LP-konferens vid Gullbrannagården

Glädjetårar blandades med svallvågor när 18 personer döptes på LP:s konferens på Gullbrannagården i söndags.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var i princip storm, säger Henrik Karlsson, som var en av dopförrättarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Årets LP-konferens på Gullbrannagården kommer länge att bli ihågkommet. Inte bara för att 18 personer valde att ge sina liv till Jesus, utan också för att dopet skedde mitt bland höga havsvågor.

– Just den dagen sprack solskenet upp, men vinden var oerhört stark. Det var lite fint. Många lämnade sitt minst sagt stormiga liv bakom sig där i vattnet – även om det samtidigt var lite av en kamp att göra det, berättar Henrik Karlsson.

Han är LP-föreståndare och pastor i Pingstkyrkan i Trollhättan. Under konferensen var han ansvarig för dopkandidaterna och de som assisterade som dopförrättare.

Tog beslut på konferensen

I år var det cirka 400 deltagare på konferensen som stod vid strandkanten för att bevittna dopet. Några av dopkandidaterna hade velat döpa sig under en längre tid, andra tog beslutet under konferensen.

99641.jpg– Det är alltid så fantastiskt när människor tar beslutet att gå in i något helt nytt. Det var jubel, tårar och applåder, säger Henrik Karlsson.

De flesta dopkandidaterna hade med sig sin pastor eller någon annan person de har förtroende för, som följde dem ner i vattnet. Tanken är att dessa personer sedan ska finnas med vid uppföljning och kontakt med en lokal församling.

Begravde sina gamla liv

99642.jpg– Det var ett radikalt beslut för dem som döptes. De tog det på djupaste allvar. De begravde sina gamla liv för att resa sig upp till någonting helt nytt, säger Börje Dahlkvist, biträdande verksamhetsansvarig på LP-verksamheten.  

Han var en av de som stod på stranden för att bevittna händelsen.

– Det var väldigt starkt att exempelvis få vara med och döpa en ung man som levt ett hårt liv. Han mottogs av sin mamma på stranden som grät av glädje. Det är livsöden det handlar om, säger Henrik Karlsson.

Våg sköljde bort dopförrättare

Och trots att havets vågor slog hårt in mot stranden var det ingen som tvekade. Konferensen avslutades med en gudstjänst i den stora möteshallen Skeppet. Innan alla gick ut till stranden sjöng man några lovsånger.

– Vi skulle sjunga på vägen ut, men eftersom det blåste så hörde man ingenting. Jag fick skrika för att alla skulle höra vad jag sa. Efter ungefär 50 meter ut hade det blivit tillräckligt djupt i vattnet. Det blev rätt dramatiskt. När vi hade sänkt ned en kvinna i vattnet kom en jättevåg. Den andra dopförrättaren sköljdes iväg två meter bort. Vi bara tittade på varandra och skrattade, berättar Henrik Karlsson.

På en rad från höger till vänster blev sedan en och en av kandidaterna döpta. När en person kom upp ur vattnet fick denna sedan vara med och assistera vid nästa dop.

– Det första den nydöpta fick göra var alltså att hjälpa någon annan att bli döpt, säger Henrik Karlsson.

Fick in tekniken

– Efter ett tag fick vi in tekniken. Vi upptäckte att om vi förde ned någon i vattnet precis innan det kom en våg, så fick vi hjälp av vågen på vägen upp.

LP-verksamheten

  • LP-verksamheten (Lewi Pethrus-verksamheten) bedrivier bland annat beroendevård och social omsorg riktad till människor i utsatta livsförhållanden. Huvudman är Pingströrelsen.
Börje Dahlkvist.

Börje Dahlkvist.

Foto: Anders Hällzon
[x]
Henrik Karlsson.

Henrik Karlsson.

Foto: Daniel Torstensson, Pingst Trollhättan
[x]