Nyheter

Kyrkor planerar för lång flyktinghöst

Strömmen av flyktingar till Stockholms central kommer att bestå under hösten.Den bedömningen gör stiftsdirektorn i Stockholm Fredrik Lidé. Nu efterlyser de engagerade kyrkorna hjälp från andra kristna.

1 av 4

Klockan är tre på eftermiddagen och teamet från S:ta Clara, under prästen och direktorn Iwan Giertz ledning, har samlats i Clararummet, församlingens kafé. Det är genomgång inför kvällens arbete på Centralen, ett stenkast bort. Fast det är lika mycket ett bönemöte.

– Det är en sådan välsignelse att få vara en del av detta, utropar Iwan Giertz och drar paralleller till Jesu bespisningsunder. Akutflyktinghjälpen drogs igång med noll investeringar. Madrasser, sängkläder, kuddar, har bara kommit in – och inte minst mat.

– Vi har ingen mat till i kväll, konstaterar han. Men en halvtimme senare kommer bärkassar med skänkt mat, till allas jubel.

Många flyktingar anländer

Det kommer några hundra flyktingar per dygn till Stockholms central. På två tåg med en timmes mellanrum under eftermiddagen kommer det, enligt Röda kors-personal, 30 i det ena, och inga i det andra. Varje dygn anländer närmare 20-talet tåg från Malmö-Köpenhamn, plus de från Göteborg.

Klara kyrka ligger närmast Centralen. Men det finns ett stort engagemang även i andra kyrkor. Katarina församling har hyst 60 personer under flera nätter och det finns aktioner och insamlingar både i innerstadsförsamlingar och i hela länet. Frälsningsarmén har varit aktiv tidigt.

Fokus på transitflyktingar

Kyrkorna fokuserar på transitflyktingar, de som tänker sig vidare till Norge eller Finland utan att söka asyl här.

– Vi gör bedömningen att det här kan vara en situation som vi kommer att ha åtminstone under hösten, säger Fredrik Lidé, stiftsdirektor i Stockholms stift.

Han bekräftar bilden att många frivilliga har jobbat väldigt hårt.

– Att ha ett så stort engagemang i en väldigt pressad situation, som dessutom kan vara otydlig tar mycket energi. Men våra församlingar är kloka och begränsar antalet nätter och platser som man kan ta in folk, säger han.

Pastor Claes-Göran Ydrefors i Immanuelskyrkan, som också ligger centralt i Stockholm, berättar att kyrkan hade öppet för övernattning förra veckan från onsdag till fredag. Några nätter kom mellan 75 och 80 personer, en nivå man klarar av. Nästa vecka lägger man på ett öppet dygn till.

– Man kan aldrig veta hur många som kommer och när. En natt kom de sista klockan tre på natten, berättar han. Gensvaret har varit enormt både i och utanför församlingen. Men han vill få med fler volontärer för att säkra arbetet framåt.

Clara-teamet har planerat färdigt och avslutar med mera bön och bland bönerna nämns att det behövs hjälp från andra kyrkor.

Frivillig personal

Så är det dags att gå ned till Centralen för att möta ett Malmö­tåg. Inne i stationshallen finns Röda korset, frivillig vårdpersonal och Migrationsverket. Strax utanför entrén finns ett tält där de frivilligas nätverk har matutdelning.

I kulverten under spåren samlas Röda korset-medlemmar med vattenflaskor och gosedjur, ett stort antal frivilliga med rosa västar eller armband, samt Migrationsverkets personal. Och så poliser. För att det inte ska bli kaos är perrongerna avstängda och allt mottagande sker här nere.

Det är inte lätt att veta vilka som är flyktingar, men de aktiva har lärt sig att se vilka de ska fråga. På just 17.39-tåget i kväll finns dock inga med. Men Clara-teamet vet att de 20-talet platser som de kan erbjuda kommer att fyllas. Kvällen före hade man fullt i kyrkan och det har redan anlänt fem personer på eftermiddagen.

Fler artiklar för dig