39 000 flickor gifts bort i dag

Kampanj lyfter barnäktenskap i samband med den internationella flickdagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Idag är det internationella flickdagen, en dag som FN instiftat på initiativ av barnrättsorganisationen Plan International, med målet att sätta fokus på flickors rättigheter.

I år har Plan International försökt att uppmärksamma dagen genom olika kampanjer runtom på jorden, för att belysa hur utsatta flickor är i världen, och att varje dag gifts bort ungefär 39 000 flickor.

Ett av de mer uppmärksammade utspelen kommer från organisationens norska avdelning, som skapat en bröllopsblogg, där man får följa hur 12-åriga Thea förbereder sig inför bröllopet med 37-åriga Geir.

Alltihop är så klart en bluff, men genom att lyfta fram en vit, västerländsk flicka har tanken varit att chocka, och på så sätt visa hur verkligheten ser ut för många flickor runtom i världen.

Även Plan Sverige, organisationens svenska gren, är med i aktionen. På Svenska Dagbladet skriver i dag Anna Hägg-Sjöquist, generalsekreterare, och Pea Stavås Meier, programchef, att det är hög tid att agera. Bland annat lyfter de fram fredspristagaren Malala som förebild, och att flickors rättigheter inte är en självklarhet.

Nu vill organisationen att Sverige ska vara en ledande röst i FN för ett globalt utrotande av barnäktenskap.

- En utbildad flicka gifter sig senare, föder färre och friskare barn och ökar sina framtida inkomster med upp till 20 procent. Forskning visar också att kvinnor återinvesterar det de tjänar i sin familj i långt större utsträckning än män. Att satsa på flickor kommer alltså hela samhällen till del, skriver de på SvD Opinion.

Böneutrop
Kyrka och politik