75 kandidater i kyrkovalet dömda för brott

Det är inte enbart "Guds bästa barn" som ställer upp i söndagens kyrkoval. Bland de 29 000 kandidaterna finns våldtäktsmän, misshandelsdömda och ekobrottslingar, visar en kartläggning som Expressen har gjort.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tidningen har gått igenom brottsdomar mot alla kandidaterna i de tre olika kyrkovalen: de lokala församlingarna, stiftsfullmäktige och det nationella kyrkomötet. Det vanligaste brottet är att ha brutit mot trafikreglerna, men utöver detta finns också 75 kandidater som har dragit på sig domar för brott av andra slag de senaste år en.

Våldtäkt mot barn

Ett 20-tal av domarna gäller våldsbrottslighet, och ett tiotal ekonomiska bokföringsbrott. När det gäller grövre brottslighet ger Expressen exempel på en man i 65-årsåldern i Mellansverige som under slutet av förra decenniet dömdes till 4,5 års fängelse för grov våldtäkt mot barn, gällande hans dåvarande styvdotter.

I Sydsverige dömdes en man i 40-årsåldern för ett par år sedan för att ha stulit 43 000 liter diesel till sitt fordon från ett företag han arbetade för. Mannen kom undan med villkorlig dom och samhällstjänst med hänvisning till att han inte tidigare blivit fälld i domstol.

Biskop: "Gräns vid sexbrott mot barn"

Biskop emeritus Lennart Koskinen säger till Expressen att Svenska kyrkan ska vara en fristad för människor som har misslyckats i livet och att det finns förlåtelse, men att han drar en gräns för vem som kan ställa upp i kyrkovalet vid sexualbrott mot barn.

– Personligen tycker jag att det är väldigt olämpligt. Det är förvånande att nån nomineringsgrupp eller parti släpper fram en sån person. Det vittnar om dåligt omdöme helt enkelt, säger Koskinen till Expressen.

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar