80-åring blev påkörd i attacken på Drottninggatan: Jag bad för de andra skadade

– Jag ropade till Gud. ”Kom och hjälp! Sänd den helige Andes helande kraft!” Andra skadade frågade vad jag gjorde och jag sa att jag pratade med den högste läkaren. Och då frågade de: ”Hur ber man? Jag vet inte hur man gör. Be för mig också!”

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kvinnan, som är engagerad i S:ta Clara kyrka och är i 80-årsåldern, berättar från sjukhussängen på Södersjukhuset där hon behandlas för sina skador efter fredagens attentat. Hon är en av dem som räknas som lindrigt skadad och hoppas få åka hem från sjukhuset i veckan som kommer, men är förvarnad om att det kan ta en månad innan hon är någorlunda återställd.

– Jag var på stan för att köpa födelsedagspresent till min dotter som bor i Genève. Jag var klar med det och hade köpt påskkort också. Sedan skulle jag åka hem igen, berättar kvinnan.

– Då hörde jag ett oväsen bakom mig och människor som skrek i panik. Jag vände på huvudet och såg lastbilen komma. Det var alldeles bakom mig och jag hade bara ett ögonblick på mig. Jag hann ta ett halvt steg åt sidan. Annars hade jag inte klarat mig. Jag fick en stöt på armen och benet som ledde till tre olika benbrott.

Läs också: Rakhmat Akilov åtalas - erbjöd sig utföra dådet för IS räkning

Drogs in i en affär

Kvinnan blev liggande på gatan en stund innan hon fick hjälp av akutläkare med smärtstillande injektioner.

– Jag såg tre andra personer alldeles intill där jag låg som jag förstod var döda eftersom man täckte över dem, säger hon.

– Vi som var skadade drogs in i en affär för att få skydd eftersom polisen sa att det inte var säkert på gatan. Det fanns de som var värre skadade så jag fick vänta på att bli betjänad. Och jag bad hela tiden, för mig själv och för andra skadade, med vanliga ord och i tungor, hela tiden i affären och sedan på väg till sjukhuset. Tårarna rann. Jag var i chock. Det är en chock för livet, konstaterar hon.

– Mina döttrar frågar: Hur kunde det hända just dig? Men jag säger till dem att hade det hänt någon annan skulle hennes döttrar fråga samma sak: Hur kunde det hända min mamma? Det finns ingen logik i detta.

Läs mer: Kvinnan tio månader efter terrordådet: Jag tycker synd om Akilov

Läs mer om terrorattacken på Drottninggatan

Alla tidigare artiklar
Statsministeromröstning