Abortkritiska läkare anklagas för kvinnas död

Italiensk polis utreder flera läkare på ett sicilianskt sjukhus efter att familjen till en 32-årig kvinna, som dog efter ett missfall, hävdat att hennes läkare medgett att han har moraliska invändningar mot abort.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Utredningen på sjukhuset i Catania på Siciliens östkust startade sedan familjen till Valentina Milluzzo, som blev gravid genom provrörsbefruktning och var gravid med tvillingar i femte månaden, sagt att en läkare vägrade att ingripa trots att hennes liv var i fara.

Tidningen The Guardian skriver att Milluzzo blev inlagd på sjukhuset i början av oktober. Efter att ett av fostren dött försämrades hennes tillstånd avsevärt. Milluzzos familj bad då att det andra fostret skulle aborteras, men de hävdar att hennes läkare sa nej. Några timmar senare, den 16 oktober, dog Valentina Milluzzo av septisk chock.

Maken Francesco Castro har berättat för reportrar att hans fru "skrek av smärta i nästan 12 timmar" när vädjade till läkaren att ingripa. Men enligt Castro sa läkaren sa till honom att han inte kunde göra något eftersom han motsatte sig abort och eftersom det kvarvarande fostret fortfarande hade ett livskraftigt hjärtslag.

Milluzzo föräldrar har stöttat deras svärsons minne av händelsen, men sjukhuset, som har ifrågasatt påståendet, säger att en abort inte var nödvändig i Milluzzos fall eftersom hon redan hade fått missfall.

Paolo Scolio, en av läkarna vid sjukhuset, medger att alla läkarna på sjukhuset har moraliska invändningar mot abort, men säger samtidigt att andra specialister hade kunnat kallas in om det var nödvändigt.

Enligt den italienska hälsoministern Beatrice Lorenzin får läkare, med hänvisning till sitt samvete, vägra att utföra frivilliga aborter på patienter. Läkarna får däremot inte neka medicinsk behandling när kvinnors liv är i fara. Denna åsikt har, enligt Guardian, även bekräftats av en nationell sammanslutning av katolska läkare, som klargör att läkarna är tvungna att göra allt de kan för att rädda kvinnans liv om det är i fara.

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar

Fakta: