Adaktusson: Oacceptabelt våld mot kristna flyktingar

Utred om hot och våld mot religiösa grupper kan inkluderas i hatbrottslagstiftningen.
Det kräver EU-parlamentarikern Lars Adaktusson med anledning av Open Doors rapport om att flyktingar med kristen bakgrund i Sverige utsätts för trakasserier, hot och våld.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I en debattartikel på SVT Opinion skriver Lars Adaktusson (KD): "Konkret skulle det innebära att brotten graderas som allvarliga vilket skulle generera längre och skärpta straff. Europaparlamentet har tidigare varnat för att situationen för kristna flyktingar i Europa förvärras."

I rapporten från Open Doors har 123 asylsökande i Sverige intervjuats, och över hälften av dem, 53 procent, uppger att de har blivit utsatta för våld vid något tillfälle på grund av sin kristna tro. Enligt undersökningen har 45 procent av de tillfrågade blivit hotade till livet.

"Oacceptabelt att flytta på offren"

"Det är oacceptabelt och bedrövligt att vi i Sverige i dag 2017 inte klarar av att skydda kristna människor på flykt. Lika bedrövligt är det att verkligheten tvingar ansvariga myndigheter att flytta på offren för förföljelsen, medan förövarna får bo kvar", skriver Adaktusson.

Han anser att Open Doors rapport bör stämma till eftertanke och leda till konkreta politiska åtgärder. Adaktusson är också kritisk mot att i princip inga mer än de kristna medierna har uppmärksammat resultaten från Open Doors undersökning.

"Även kristna flyktingar ska känna sig trygga"

"Det kan aldrig vara acceptabelt att personer som själva ges skydd undan krig och förföljelse gör sig skyldiga till brott och allvarliga kränkningar av religionsfriheten. Alla flyktingar ska kunna känna sig trygga i Sverige, även de som har en kristen tro", skriver han.