Adaktusson: Terrorstämpla Hizbollah-rörelsen

Det är dags för EU att terrorstämpla hela Hizbollah-rörelsen, inte bara dess militära gren. Det skriver europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD) i Upsala Nya Tidning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

”Just Hizbollahs stöd har visat sig mycket viktigt för den syriske diktatorn. Organisationen har deltagit i flera attacker och blodiga slag med tusentals dödsoffer”, skriver Lars Adaktusson.

”Ett tungt ansvar vilar på Hizbollah för de strider som sammantaget orsakat den värsta massdöd och massflykt som världen upplevt på decennier”.

Lars Adaktusson beskriver hur Hizbollah använder sig av narkotikahandel och penningtvätt för att samla in pengar, och menar att detta endast kan bekämpas med terrorstämpling, isolering och frysta internationella relationer.

”För att stoppa Hizbollahs omfattande terrorverksamhet måste EU:s förhållningssätt ändras, den konstruerade uppdelningen av organisationen måste upphöra och åtgärder vidtas för en fullständig terrorstämpling”, skriver han.

Hizbollah grundades på 1980-talet och är i dag ett politiskt parti i Libanon med både omfattande social verksamhet och mediaföretag. Stödet från befolkningen är stort, även om det kan hålla på att ändras nu, när den shiamuslimska rörelsen skiftat fokus från kamp mot Israel till att strida på regimens sida mot sunnimuslimska grupper i Syrien.

Förändringen har inte fallit i god jord i andra delar av arabvärlden; tidigare i år beslöt Arabförbundet och Gulfstaterna att terroriststämpla Hizbollah, vilket rönte protester framför allt från Libanon och Irak.

I Libanon utmålar sig Hizbollah som en frontlinje gentemot sunnitiska extremister som vill utplåna shiamuslimerna, på sikt även i Libanon, skriver nyhetsbyrån AP i en analys av de senaste årens förändringar inom Hizbollah.

Syrienkriget beskrivs i propagandan som en del av kampen mot Israel, på så sätt att Hizbollah uppges bekämpa de västliga makter som vill oskadliggöra president Assad som ”centrum för motståndet” mot Israel.