Afghankännare: Tydlig hotbild mot konvertiter

Hotbilden mot Hamid är väldigt tydlig. Det säger Harald Holst, afghankännare, som en gång i tiden var med och grundade Svenska Afghanistankommittén.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag har själv haft kontakt med många killar som har konverterat. Det jag brukar säga till advokater som konsulterar mig är att det är problematiskt att komma hem till Afghanistan som konvertit. Vi måste försöka få stopp på det här. Har du dessutom ett kors på dig, ett synligt bevis, finns det ytterligare ett riskmoment i detta, det går inte att komma ifrån.

Det säger Harald Holst, som i årtionden engagerat sig för Afghanistan. Han har själv aldrig träffat Hamid, och är inte inläst på hans bakgrund. Men bara vetskapen om tatueringen gör att han spontant lyfter ett varningens finger för vad som kan hända vid en utvisning.

Religion känslig fråga

Harald Holst berättar att i Afghanistan är frågan om religion känslig. Det räcker med att du visar den svenska flaggan, med ett kors i, för att det ska bli kontroverser. Många utländska organisationer på plats väljer därför att tona ned eller plocka bort alla symboler som kan tolkas att det har med kristen tro att göra.

– Har du konverterat så har du begått ett brott, säger Harald Holst och lyfter fram tre hotbilder för den som väljer att bli kristen.

Extrema fundamentalister, som talibanerna, tolererar inte konvertiter.

Myndigheterna ser det som ett lagbrott, och som konvertit riskerar du hårda straff.

Någon förståelse för konvertiter finns vanligtvis heller inte inom familjen, släkten eller samhället i stort, och därmed lever en konvertit ett farligt liv i sin vardag.

– Sverige ska inte utvisa konvertiter till Afghanistan. Det är ett absolut skäl till att få uppehållstillstånd, menar Harald Holst.

Dilemma för Migrationsverket

Samtidigt förstår han Migrationsverkets dilemma att reda ut vem som verkligen är genuin i sin omvändelse. Han har själv träffat flera personer som försökt bluffa med att de skulle ha en kristen tro, för att på så sätt få stanna i Sverige.

– Vi måste förstå att det inte är en lätt uppgift som Migrationsverket har, säger Harald Holst.