21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Afghansk kristen kvinna mördad i Tyskland - polisen undersöker religiösa motiv

Tysk polis undersöker om det fanns religiösa motiv bakom dådet, där en afghansk kristen kvinna mördades vid en stormarknad av en muslimsk man.

Mordet på den 38-åriga kvinnan chockar Tyskland. Hon stacks ned den 29 april med en kökskniv utanför en stormarknad, och två av hennes barn, fem och elva år gamla, blev vittnen till dådet.

Den misstänkte gärningsmannen är en 29-årig asylsökande afghansk man som är muslim. Kvinnan hade konverterat till kristendomen några år tidigare, och hon var öppen med sin tro, skriver Evangelical Focus.

Hon var medlem i en evangeliskt kristen grupp i Prien, Bayern, där hon bodde. Kvinnan hade också uppdrag inom kommunen, och hon ledde en bibelstudiegrupp för afghaner.

Kan vara religiöst motiverat hatbrott

Mannen som attackerade henne beskrivs som mentalt instabil, skriver Evangelical Focus.

Troligen kände han kvinnan sedan tidigare. Tysk polis säger att man nu undersöker om dådet var ett religiöst motiverat hatbrott.

– Det är en möjlighet vi undersöker, men vi kan inte bekräfta detta än, sa polisens talesperson Stefan Sonntag till media.

Misstänkte övermannades efter mordet

Den misstänkte gärningsmannen övermannades av människor som befann sig vid stormarknaden, och fördes senare till en psykiatrisk klinik efter dådet, skriver Daily Mail. Mannen kom till Tyskland 2013 och bodde på en flyktingförläggning.

Tyskland har hittills mottagit runt en miljon flyktingar sedan 2015. Runt 3 500 av dessa flyktingar har konverterat till kristendomen, skriver Evangelical Focus.

Hot mot kristna ökat problem i Tyskland

Statligt ägda tyska medieföretaget Deutsche Welle skriver om fallet, och konstaterar att det finns ett ökande problem i Tyskland med trakasserier och hot mot kristna konvertiter.

Men man skriver också att muslimska representanter i Prien genast efter mordet på den 38-åriga kvinnan tagit kontakt med den pastor som senare begravde kvinnan, Karl-Friedrich Wackerbath, och uttryckt sitt beklagande över det inträffade, samtidigt som de hoppades att det som hänt inte skulle leda till smutskastning av alla muslimer.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar