Åklagare granskar falsk vigsel i Knutby

Filadelfiaförsamlingen i Knutby och två före detta medlemmar har anmälts för bedrägeri och felaktig myndighetsutövning. Anmälan gäller den falska vigsel som genomfördes i församlingen år 1996.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I måndags berättade TV4:s Kalla Fakta att Filadelfiaförsamlingen i Knutby 1996 genomförde en falsk vigsel mellan två församlingsmedlemmar. Anledningen var att paret inte ville förlora den änkepension som kvinnan fick efter att hennes make omkommit. Om paret hade gift sig lagligt skulle pensionen inte längre betalas ut. Samtidigt ville de inte leva i ett samboförhållande. Den nuvarande föreståndaren Kim Wincent förrättade vigseln och Åsa Waldau stod för sången.

Händelsen har nu anmälts till åklagarkammaren i Uppsala.

– Jag fick först fallet på mitt bord men vi har beslutat att jag och Elin Blank inte ska ta några fall som gäller församlingen i Knutby. I stället kommer det att bli Ewa Korpi som tar sig an ärendet, berättar Anne Sjöblom som tillsammans med Blank agerade åklagare i rättegången mot barnflickan och Helge Fossmo.

Flera brottsrubriceringar

Enligt anmälaren kan flera brottsrubriceringar vara aktuella. Dagen har tagit del av anmälan där man bland annat kan läsa: ”Jag anhåller att Åklagaren låter utreda om brott föreligger av vederbörande pastor och om brudparet gjort sig skyldig till bedrägeri. Det är m h t allmänpreventionen viktigt att rättsväsendet visar att man inte får göra så här.”

Ewa Korpi har ännu inte hunnit sätta sig in i fallet och avböjer därför att kommentera.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar