Alex Malarkey ljög om besök i himlen i bästsäljare

"Jag kom inte till himlen". Det säger nu 16-årige Alex Malarkey, vars bok om hur han besökte himlen blev en storsäljare. Livets Ords förlag, som gett ut boken i Sverige, säger nu att man drar tillbaka boken.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att artikeln publicerades 2015.
 

"The Boy Who Came Back from Heaven" har enligt Washington Post sålt i en miljon exemplar. Men nu säger pojken, som idag är 16 år, att historien är påhittad. "Jag dog inte. Jag kom inte till himlen", skriver han i ett öppet brev.

Boken är skriven av hans pappa Kevin Malarkey, och i den beskriver han hur den då sexårige pojken efter en svår bilolycka hamnade i koma, och då ska ha fått en gudomlig resa till himlen med "mirakel, änglar, Jesus och liv bortom denna värld".

I boken finns detaljrika samtal med Jesus och även med djävulen, och i himlen finns också ett "hål" som leder till helvetet, skriver Huffington Post.

 

Läs också: Alex Malarkey - pojken som ”besökte himlen” stämmer bokförlag

 

Men Alex Malarkey säger nu att berättelsen var påhittad för att få uppmärksamhet.

I sitt öppna brev kritiserar han dem som profiterat på boken - själv har pojken, enligt mamman Beth Malarkey, inte fått ta del av intäkterna.

Alex Malarkey uppmanar människor att i stället för boken läsa Bibeln, "den enda källan till sanningen". Pappan Kevin Malarkey är, enligt Huffington Post kristen terapeut. Han har inte kommenterat sonens öppna brev. 

Livets Ords förlag skriver i en kommentar från sitt twitterkonto: "Vi har fått bekräftat från det amerikanska förlaget att vi bör dra tillbaka boken, vilket vi gör."

Den kristna bokhandeln Lifeway och förlaget Tyndale har meddelat att de drar tillbaka boken.