Alexandra Pascalidou söker medlemskap i Svenska kyrkan

Många lämnade Svenska kyrkan förra året. Journalisten och programledaren Alexandra Pascalidou går åt andra hållet – söker medlemskap.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under tisdagen la hon ut en fråga på Twitter: "Hur gör jag som är född grekiskt ortodox för att gå med i @svenskakyrkan? Vänder jag mig till kyrkan eller skattemyndigheten?"

Hon fick svar snabbt, bland annat från kyrkokansliet.

– Jag beundrar Svenska kyrkans arbete. Jag tycker att de har ett progressivt arbete, i takt med tiden helt enkelt. Kyrkan har ett öppet sinne och ett solidariskt förhållningssätt i en väldigt turbulent tid, säger hon till Dagen.

– De i Svenska kyrkan som jobbar i vardagen med hemlösa, utsatta kvinnor och flyktingar – det de gör rimmar med det kristna budskapet och det Jesus predikade.

Tänkt på det länge

Alexandra Pascalidou säger att hon tänkt på det här länge men att det inte blivit av. Just nu förbereder hon sin föreställning Alexandras odyssé på Göteborgs stadsteater, som snart har premiär. Men så fort hon kommer hem till Stockholm ska hon ta kontakt med sin hemförsamling och lösa det praktiska.

– Jag är med i grekisk-ortodoxa kyrkan, men man kan väl vara med i flera kyrkor, säger hon.

Men som ett inlägg i den nuvarande debatten om kyrkan ska hennes steg inte ses.

– Alla som står för en humanistisk värdegrund får kritik och förnedras. Kyrkan är en av många institutioner som får klä skott för kritiken, i den perverterade tiden vi lever i. De som försöker göra gott ska plötsligt stå till svars.

"Brister i praktiken"

– Människor som i teorin utger sig för att vara kristna brister i praktiken och fjärmar sig från allt det Jesus stod för, nämligen kärleken och att inte döma andra människor.

Hon tycker att hon hittills nästan har "snyltat" på Svenska kyrkans aktiviteter.

– Som julmässor, körsång, pratat med präster, barnverksamhet och annat, säger hon.