Alla ser sig som vinnare efter beslut om religiösa friskolor

Såväl Humanisterna som de kristna Socialdemokraterna inom Tro och solidaritet anser att S-kongressens beslut om religiösa friskolor gick deras väg. Även om de tycker helt olika.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nu har Socialdemokraterna satt ner foten om religiösa friskolor. Det skedde efter en viss debatt, och slutresultatet blev en kompromiss mellan dem som ville se ett totalförbud, och dem som enbart ville ha hårdare kontroller.

S-kongressens besked var att religiösa friskolor får vara kvar men att skolan ska vara fri från religiösa inslag.

Får inte ordna religiösa aktiviteter

Huvudmannen får inte ordna religiösa aktiviteter, däremot tillåts elevinitiativ.

Och den falang som gick segrande ur debatten? Ja, det är väldigt svårt att veta, då representanter för bägge läger utropar sig till vinnare.

– Jag ser inga större problem med beslutet, skriver Ulf Bjereld, ordförande för Tro och solidaritet, på sin blogg.

– Det är bra att elever som vill använda sin religionsfrihet till att på olika sätt uttrycka sin religiösa tro får fortsatt möjlighet att göra detta och kanske nu också inspireras till att ta större eget ansvar.

Kristna inom S: Bekymrade

I Tro och solidaritets officiella uttalande skriver de att de är bekymrade över debatten som förts, eftersom många tycks per automatik se religion som något destruktivt. Men:

– Så länge vi har ett friskolesystem är det viktigt att Socialdemokraterna inte valt en negativ särbehandling av religiösa aktörer.

"Nu fasar vi ut de religiösa friskolorna"

På andra sidan åsiktsskranket finns flera andra aktörer som också anser att de dragit det längsta strået.

– Nu fasar vi ut de religiösa friskolorna och de kryptoreligiösa bubblorna, sa Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm, på sitt anförande då han försvarade partistyrelsens kompromissförslag.

Humanisterna: en seger

Även Humanisterna, som inför S-kongressen lobbade för ett förbud, ser beslutet som en seger. I en officiell kommentar kallar de det för ett "historiskt beslut" och på twitter skriver ordförande Christer Sturmark:

– S-kongressen går på Humanisternas linje: Stopp för religiösa friskolor! Halleluja!

En något syrlig sammanfattning kommer från Mattias Irving, tidigare chefredaktör på Dagens Seglora.

– Lite festligt ändå att tydligen alla från Tro och solidaritet till Humanisterna skriver och är nöjda med S-beslutet om religiösa friskolor, skriver han på Twitter.