Allt fler integreras i kyrkorna

Drygt 40 syriska och eritreanska flyktingar lär sig svenska i Skillinge missionshus på Österlen. Samtidigt byggs relationer som skapar vänskap och vägar in till både arbetsliv och gudstjänstliv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Skillinge missionshus är bara ett exempel på församlingar på mindre orter runtomkring i landet som just nu gör insatser för de flyktingar som kommit till Sverige.

Fyra vardagar i veckan är det fullt liv i församlingens lokaler med SFI-undervisning, svenska för invandrare, som navet i aktiviteterna.

För de 85 medlemmarna i Skillinge missionshus, en samarbetsförsamling mellan Evangeliska frikyrkan och Equmeniakyrkan, har satsningen för att möta ett socialt behov i samhället inneburit en stor förändring.

Mjukare hjärtan

– Det är klart att det händer något med oss när vi personligen får lära känna några av de människor som har flytt från det vi ser på tv-nyheterna. Det gör våra hjärtan mjukare för världens lidande och människors nöd, säger Kalle Spetz, pastor i församlingen.

Själva svenskundervisningen drivs av utbildade lärare från folkhögskolan Hyllie park i Malmö, med Evangeliska frikyrkan som huvudman. Skillinge missionshus ordnar fika och har dragit ihop ett 20-tal volontärer från samhället till språkcaféer ett par dagar i veckan, som ingår i utbildningen.

Innan det hela drog i gång i mars 2015 fördes också dialog med byföreningen och företagarföreningen i Skillinge.

Elijah Jawad är 21-årig flykting från landsbygden utanför Homs i Syrien. Han fick kontakt med Skillinge missionshus via volontären Gösta, strax efter ankomsten till Sverige för ett år sedan.

Han väntar fortfarande på uppehållstillstånd, men har redan lärt sig god svenska vid extra språkundervisning för nyanlända, en vardagskväll i veckan i kyrkan.

På dagtid hjälper han till i köket med att ordna fika för SFI-eleverna.

– Jag vill göra något nyttigt. Det är inte bra att bara stanna på flyktingmottagningen.

– I missionshuset har jag träffat några som blivit mina nära vänner, säger Elijah Jawad.

Svårt med kriget

Hans föräldrar och tre småsyskon anlände till Sverige efter honom själv och finns nu i trakten av Flen, något han är enormt glad för.

Elijah försöker också hålla kontakten med vänner och andra släktingar i Syrien, men orkar inte följa krigsnyheterna på tv hela tiden, säger han.

Pastor Kalle Spetz berättar att det vid sidan av språkundervisningen har anordnats flera fester med maträtter från elevernas hemländer i missionshuset. Vidare har man varit hemma och ätit jordgubbstårta i en av volontärernas trädgård samt gjort en utflykt till Stenshuvuds nationalpark.

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner från det omgivande samhället. En tro som leder till handling för respekt med sig. Integrationen är ju en av de största samhällsutmaningarna vi har.

Volontärer skapar kontakter

När en del elever nu börjar bli klara med sin svenskutbildning hoppas Kalle Spetz att de ska kunna hitta vägen ut i arbetslivet. Volontärrelationerna har i något fall redan lett till en praktikplats ute på ett företag.

För församlingen har hela satsningen också inneburit att gudstjänstlivet har förändrats. Elijah Jawad, som är kristen syrier, har exempelvis nyligen blivit medlem.

– Några har börjat komma på gudstjänsterna och vi har ordnat tolkning. Numera sker förbönen för världen ibland på arabiska, och ibland läser vi bibelord på arabiska med svensk text på väggen, säger Kalle Spetz.

Läs mer:
”Nyanlända kan få hjälp in i sociala nätverk av kyrkorna”
Inga-Lill ger nysvenskar nytt självförtroende
C vill öppna gränser – budgeterar inte för högre kostnader

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.