Allt fler kristna döms för hädelse av islam

De senaste tre åren har antalet kristna som döms för att ha hädat islam ökat dramatiskt i Egypten. Det slår en människorättsorganisation larm om.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För två år sedan drevs det Muslimska brödraskapet bort från makten av den egyptiska militären. Sedan dess har regeringen varit hård mot islamister som vill få inflytande i samhället.

Trots det har antalet åtal mot personer som anklagas för att häda islam, stigit dramatiskt. Från tre rättsfall 2011 till inte mindre än 21 under förra året. En markant ökning.

Av dessa var ungefär hälften riktade mot kristna, enligt Ishaq Ibrahim på människorättsorganisationen Egyptian Initiative for Personal Rights.

I nio fall ledde det till fängelsedomar medan övriga rättsfall inte är avslutade, uppger nyhetsbyrån AP.

Till viss del beror ökningen på att sociala medier används mer, vilket medför att många känner större frihet än tidigare att uttrycka sina åsikter. Men det är inte enda förklaringen, enligt Ibrahim.

Han menar att åklagare och domare intar en mer aggressiv inställning i hopp om att visa att staten fortfarande "skyddar islam".

– Det är inte satt i system, däremot följer utvecklingen ett mönster. Snarare handlar det om en strategi som går ut på att inskränka yttrandefriheten i Egypten, hävdar han.

Och den grupp som drabbats allra hårdast är medlemmar i den Koptiska kyrkan, en kristen minoritetsgrupp som utgör cirka 10 procent av landets totalt 90 miljoner invånare.

Dessa kristna är de som kanske allra mest ihärdigt stöder president Abdel-Fattah el-Sissi, vilken som arméchef ledde störtandet av president Muhammed Mursi och det Muslimska brödraskapet.

Men trots att el-Sissi tagit över makten, har väldigt lite förändrats för kristna i landet. De har varit diskriminerade länge och är det fortfarande.

Antalet attacker riktade mot kyrkor har visserligen blivit färre. Men skillnaden mot tidigare är inte stor. I många byar och mindre städer blossar konflikter ständigt upp mellan kristna och muslimer.

Initiativ och försök att återuppbygga kyrkor som blivit illa åtgångna av muslimska extremister möts ofta av protester eller våldsamma yttringar från muslimer, menar Ibrahim.

– Och när muslimer attackerat kristna tar polisen in båda parter för att nå förlikning. Ofta pressas de kristna att ta tillbaka sin polisanmälan, säger advokaten Nader Shukry som försvarat många kopter i sådana rättsfall.

Den lag som förbjuder medborgarna att häda religioner är problematisk. Den innebär bland annat att den som "utnyttjar religion för egen vinning" eller främjar "extremism" kan dömas till fem års fängelse.

Det finns många exempel på hur lagen används för att förtrycka kristna. I februari i år dömdes aktivisten Mustafa Abdel-Nabi till tre år i fängelse för uttalanden om ateism på sin Facebook-sida.

Och 2014 blev en kristen dömd till sex års fängelse för att ha hädat islam. Detta efter att dennes grannar noterat att han gillat ett inlägg på Facebook som berättar om muslimer som konverterat till kristen tro.