Allt fler oliktänkande mördas i Bangladesh

I helgen höggs en kristen man ihjäl i den nordvästra delen av Bangladesh. Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I jämförelse med många andra muslimska länder har minoriteterna i Bangladesh länge haft en större frihet. Landets lagstiftning bygger på sekulär grund och jihadismen har haft svårt att locka anhängare. Men de senaste åren har extrema muslimska rörelser vunnit mark.

Flera sekulära bloggare och gayaktivister har attackerats och mördats i uppmärksammade machéteattacker, vilket satt skräck i dem som är motståndare till en islamisering av landet.

Attackerna mot de kristna och andra religiösa minoriteter har också blivit fler. I helgen mördades Sunil Gomes, en kristen 65-åring som arbetade frivilligt som trädgårdsmästare i den katolska kyrkan i Bonpara. Han höggs ihjäl i sin affär nära kyrkan. Enligt prästen Bikash Hubert Rebeiro var han känd för sin ödmjukhet.

– Han gick till bönen i min kyrka och sedan hem till sin affär. Sedan får vi höra att han blivit ihjälhackad. Vi kan inte förstå vem som vill döda en så oskyldig människa, säger Bikash Hubert Rebeiro enligt Christian Post.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet och förklarat att den var en del i en serie av operationer.

Kristna är i fara

Theotonius Gomes, tidigare biskop i huvudstaden Dhaka, har tidigare varnat för att de kristna är i fara i Bangladesh.

– Vi är bekymrade, men inte alarmerade. Fanatiska grupper sprider död, men vi hoppas att regeringen kan kontrollera dem. Kyrkans pastorala och sociala arbete fortsätter, sa han.

Polisen har haft svårt att förhindra attackerna. Regeringen har också haft svårt att hantera situationen och man har bestämt förnekat att terrorgruppen IS är aktiv i landet. Landets premiärminister Sheikh Hasina har fördömt morden men också angripit dem som kritiserar islam.

I ett utspel antydde en minister, Asaduzzaman Khan, att attackerna är en del i en internationell konspiration mot Bangladesh som den israeliska säkerhetstjänsten skulle vara inblandad i. Företrädare för Israels regering har avfärdat anklagelserna som rent nonsens.

Lilla Erstagården