Allt våldsammare i Israel för varje dag

Våldsspiralen i Israel och de palestinska områdena snurrar på nytt allt snabbare. Samtidigt försöker den internationella diplomatin sätta stopp för de uppflammande oroligheterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Våldet har trappats dramatiskt upp dag för dag i Jerusalem och Västbanken under mer än en vecka. I fokus står som så ofta förr Tempelberget, heligt för både judar och muslimer och en eldfängd plats där varje gnista kan tända den israelisk-palestinska konflikten på nytt.

Oroligheterna fortsätter efter den blodiga konfrontationen i Jerusalem i fredags då tre palestinier sköts ihjäl, och terrordådet mot en israelisk bosättning på Västbanken samma dag, då tre israeler knivhöggs till döds.

Den amerikanske presidenten Donald Trumps Mellanösternsändebud Jason Greenblatt var i går på väg till Jerusalem för att bidra till att hitta en diplomatisk lösning. Samtidigt kallades FN:s säkerhetsråd in, bland annat på svensk begäran, för att diskutera den uppflammande krisen.

Efter relativt lugn

Våldsutbrottet kommer efter en period av relativt lugn i Israel och de ockuperade områdena. Men en tvist efter vad palestinierna uppfattade som ett försök av Israel att ta över kontrollen av Haram al-Sharif/Tempelberget satte känslorna i svallning på och kring den heliga platsen.

– Vi är bara ett steg ifrån att förvandla vår konflikt med palestinierna och vårt samarbete med Jordanien och andra sunnimuslimska nationer till en allmuslimsk kamp mot staten Israel, sa Tzipi Livni, tidigare utrikesminister i Israel och nu en av ledarna för oppositionen, i går.

Krisen förvärras av att Israel och Jordanien befinner sig i öppen diplomatisk konflikt. Detta sedan en säkerhetsvakt på Israels ambassad i den jordanska huvudstaden Amman sköt ihjäl två jordanier i söndags kväll. Enligt Israel skedde det i självförsvar sedan vakten attackerats, medan Jordanien säger att det var mord och vägrar låta vakten, som har diplomatisk immunitet, lämna landet.

Redan tidigare var läget spänt mellan Israel och Jordanien. Den jordanska kungafamiljen, enligt traditionen ättlingar i rakt nedstigande led till profeten Muhammed, är ”väktare” av de muslimska heliga platserna i Jerusalem – och har därför ett speciellt ansvar för Haram al-Sharif, Tempelberget, där de muslimska helgedomarna Al Aqsa-moskén och Klippdomen reser sig.

Jordanien har starkt fördömt Israels agerande under våldsutbrottet den senaste veckan. Relationerna försämras nu ytterligare, men tidigare liknande kriser har lösts med ett samtal mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Jordaniens kung Abdullah.

Poliser sköts ihjäl

Den senaste kontroversen kring Tempelberget startade den 14 juli när två palestinier, som kom inifrån moskéområdet, sköt ihjäl två israeliska poliser som stod vakt vid en av ingångarna. Efter attacken installerade Israel metalldetektorer vid ingångarna.

Metalldetektorerna blev en symbol för kampen om vem som ska styra Haram al-Sharif/Tempelberget. I dag ansvarar den muslimska myndigheten, wakf, för den religiösa verksamheten, medan Israel har säkerhetskontrollen över både den heliga platsen och övriga Jerusalem.

Den israeliska regeringen vill inte backa från beslutet att installera metalldetektorer eftersom det skulle tolkas som en eftergift för våld – även om israeliska militärer och säkerhetsexperter rekommenderar att man ska ta bort dem för att minska spänningen. Men Israel har de senaste dagarna också satt upp övervakningskameror, vilket har tolkats som ett sätt att backa från beslutet om detektorerna.

Våld. Palestinska demonstranter flyr från den Israeliska polisens tårgas.

Fakta:

Fakta: Tvist om helig plats

Tempelberget i Jerusalem är judendomens heligaste plats och den tredje heligaste för muslimer, som kallar området Haram al-Sharif eller al-Aqsa. Där reser sig i dag de muslimska helgedomarna al-Aqsamoskén och Klippdomen på den plats där judarnas bibliska tempel en gång stod.

Sedan Israel erövrade östra Jerusalem i sex- dagarskriget 1967 har den muslimska religiösa myndigheten, waqf, fortsatt att styra den heliga platsen, medan Israel har den militära kontrollen.

Lilla Erstagården