Almedalen lockar många kristna aktörer i år

Glödheta politiker frågas ut i kyrkan. Kyrkor tar sig an glödheta politiska frågor. Den som befinner sig i Visby under Almedalsveckan kommer få se ett sprakande åsiktsfyrverkeri.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På menyn finns bland annat samvetsfrihet, religiösa friskolor och kyrkoval. Rapparen Sebastian Stakset ska diskutera gängkriminalitet i förorterna tillsammans med politiker, och den frispråkige riksdagsledamoten Hanif Bali (M) får dryfta religionskritik tillsammans med en biskop och två kyrkoledare. 

(G) som i Gud i Krukmakarens hus

Glöm kyrklig konsensuskultur, Krukmakarens hus kommer att vara en idémässig krutdurk under veckan som kommer. Se hela veckans Almedalsschema för (G) som i Gud här.

Det är inte bara ”G som i Gud” som står för kanonaden, även Svenska evangeliska alliansen har seminarier i samma hus, om dödspiller och hur mycket politisk polarisering Sverige tål.

Equmeniakyrkan pålitlig aktör

Equmeniakyrkan är ännu en pålitlig aktör i Almedalen. De håller till i Vårdklockans kyrka, som frikostigt delas med en rad andra kristna aktörer.

Kyrkan har en bedårande utsikt över havet, men varför blicka ut mot horisonten, då Stadsmissionen inne i kyrkan vill diskutera tiggeriet, Diakonia vapenexporten och Equmeniakyrkan tar sig an såväl klimathot som tonen i sociala medier under veckan som kommer.

Sveriges kristna råd om flyktingfrågan

Kyrkan är också hemmaarena för Sveriges kristna råd, som fortsätter att hamra på spiken Juluppropet, om kristet opinionsarbete i flyktingfrågan. Två kyrkoledare är på plats, Antje Jackelén från Svenska kyrkan och Sofia Camnerin från Equmeniakyrkan.

Socialdemokrater för tro och solidaritet får också plats i Vårdklockans kyrka med en rad seminarier, och deras fokus är på kyrkovalet och Palestina.

Svenska kyrkan samlar partiledare

Svenska kyrkan har Visby domkyrka till sitt förfogande, där de på kvällarna erbjuder intervjuer med politiker under namnet Nikodemussamtal. Varje parti får varsin kväll, och tre partiledare har ställt upp. Hetast i kyrkan blir nog den ifrågasatte moderatledaren Anna Kinberg Batra, medan Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) kan låta sig intervjuas i opinionsmässig medvind.

Kanske kan katedralen i Visby också bli en arena för liberalernas partiledarstrid. Strax efter att Jan Björklund hållit tal i Almedalsparken frågas hans utmanare Birgitta Ohlsson ut i domkyrkan. Även Acko Ankarberg (KD), Julia Kronlid (SD), Mikael Damberg (S) och Karolina Skoog (MP) är med i samtalen.

Två ortodoxa kyrkor kommer

Ortodoxa kyrkor brukar hålla en låg profil i samhällsdebatten och har hittills lyst med sin frånvaro i Almedalen. Är en förändring på gång? I år finns två ortodoxa ungdomsförbund på plats, de ska tillsammans lyfta folkmordsfrågan från 1915. Syrisk ortodoxa kyrkans ungdomsförbund vill också lyfta frågan om kristnas utsatthet i Sverige.

Evangelistbåt seglar till Visby

Evangelistbåten Elida är också en institution i den kristna Almedalsfloran, och där har tidningen Inblick sett till att försvarsfrågor kommer att diskuteras.

Så det gäller att rusta inför Almedalen. Veckan är som ett fyrverkeri i en storstad på nyårsafton där himlen lyses upp för en kort stund. Man kan fascineras av det man ser, men att fånga hela skådespelet på himlavalet är omöjligt.