21 april 2021

En tidning på kristen grundAnnons
1 av 3

Bonden Abdi Osman förlorar allt i katastroferna

Hundratusentals människor i Östafrika står inför trippla hot i efterdyningarna av coronapandemin, gräshoppsinvasioner och översvämningar. EFS nödinsamling ”Älska din nästa” vill stävja en katastrof på uppgång.

I många delar av världen är coronapandemin en katastrof i mängden av många. EFS missionsländer i Östafrika drabbas nu även av naturkatastrofer, hungersnöd och ekonomisk kris.

Bonden Abdi Osman är bosatt i Addis Abeba i Etiopien och vädjar till omvärlden att gripa in.

– Vi fruktar att 80-talets hungersnöd ska upprepas. Jag själv förlorade all min gröda och intäkter värda 100 000 etiopiska birr (cirka 27 000 kr), säger bonden och radioevangelisten Abdi Osman som äger en numera värdelös majsåker i Awash i centrala Etiopien.

Abdi är en av tusentals bönder som drabbats av den första vågen av gräshoppsinvasionen redan under sensommaren 2019. Han klarade sig förhållandevis lindrigt men är orolig för bönderna som har lantbruket som enda inkomstkälla.

Bara i Etiopien försörjer sig hela 80 procent av befolkningen på jordbruk. Tillsammans med Kenya och Somalia har tiotusentals hektar åkrar invaderats och all skörd förstörts av gräshopporna. En liten gräshoppssvärm kan i teorin konsumera lika mycket som 35 000 människor på en dag.

Under sommarens regnperiod förväntas en andra våg av gräshoppor invadera lantbruken.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO har sedan förra året varnat för en humanitär kris där hundratusentals människor står inför en hungersnöd. Abdi vittnar redan om en skrämmande utveckling.

– Brist på livsmedelstillgången har gjort att priserna har höjts – ett ägg som tidigare kostat 4 etiopiska birr kostar idag det dubbla. Människor har dessutom inte råd att köpa ansiktsmasker eller handdesinfektion för att skydda sig mot coronaviruset.

Samtidigt lever hundratusentals människor i Östafrika på flykt på grund av översvämningar. Enligt FN rör det sig om 200 000 människor i Etiopien, 370 000 i Somalia och över 400 000 i Sydsudan. Dessa riskerar att drabbas ännu hårdare om coronaviruset sprider sig bland de tätbefolkade flyktinglägren där social distansering är omöjligt.

– Boskapsdjur dör som flugor och nu riskerar människor att dö av hungersnöd, coronaviruset eller av malaria om de inte får tillgång till mat, rent vatten, ansiktsmasker och skyddsnät mot mygg, säger Abdi.


Var med och älska din nästa

EFS höjer nu insatserna för att kunna stävja de effekter som har kommit på grund av världspandemin Corona, översvämningar och gräshoppssvärmar som äter upp allt i sin väg i Östafrika.

Var med och älska din nästa.

Swisha din gåva till 900 99 03 eller ge via bankgiro 900-9903, skriv KATASTROF i meddelandet.

Läs mer på efs.nu/alskadinnasta