11 april 2021

En tidning på kristen grundAnnons

Församling i spåren av corona

Corona har påverkat världen och församlingen mer än vad någon kunde omfatta. Anna-Lena Thoursie, Ledarutvecklare i Evangeliska Frikyrkans Sverigeprogram håller eftermiddagens webbinarium om Församlingen i spåren av Corona.

Aldrig tidigare har väl något påverkat så många och så mycket i vår värld mer eller mindre samtidigt. Med stor tydlighet har även de senaste tre månaderna förändrat våra möjligheter att vara församling. Vi har fått göra förändringar och anpassningar av olika slag. Uppfinningsrikedomen och kreativiteten i landets församlingar har varit stor i att hitta vägar mitt i pandemin. Men vad gör dessa erfarenheter med våra tankar kring vad det är att vara just församling? När yttre saker skalas av, vad är kärnan i att vara församling?

Även om det inte är över än, är det nu tid att reflektera över hur vi vill att det ska se ut, "det nya normala" som så småningom väntar. Hur vill vi egentligen vara församling när corona är över? Vad längtar vi efter? Vad anar vi när vi spanar framåt? I dessa funderingar kan vi få riktning genom att ställa oss frågor kring våra erfarenheter så här långt. Vad har vi saknat eller insett är omistligt för oss? Finns det saker vi inte kunnat göra under denna tid som kanske tom har varit en befrielse för oss att avstå, som vi inte vill ta upp igen? Och finns det saker vi längtat efter ska få prägla osssom församlingar som vi nu, tack vare pandemin, fått draghjälp i att börja ställa om?

Något som många fått erfarenhet av är en digitalisering av gudstjänstlivet. Vi gläds över att fler än vanligt tar del av våra gudstjänster men oroas över om detta leder till en än djupare konsumism. Hur kan vi i framtiden ta vara på möjligheterna som de olika medierna ger utan att det blir på bekostnad av delaktighet och närvaro? Kanske inser vi också att våra församlingar inte kan stå och falla med våra gudstjänster. Pratet om vikten av den lilla gruppen är inte längre bara ord.

Ofta har jag under denna tid hört "Vi saknar att ses". Många hade nog ambitionen att ta vara på denna tid av avskildhet och färre gemensamma samlingar för att fördjupa sin gudsrelation. Insikten hos flera är att det inte är så lätt att få till det där på egen hand. Hur mycket betyder gemenskapen och de fysiska mötena för vårt lärjungaskap? Vad är det vi saknar? Är församlingen platsen där min tro utmanas och växer eller är den "bara" mitt sociala sammanhang?

En annan insikt som församlingar gjort är att det glesnar rejält i gemenskapen när "70+arna" inte kan vara med. Vissa verksamheter och funktioner blir åderlåtna medan andra blomstrar när tonåringar och ungvuxna sitter på kunskaper och glädje i engagemang som plötsligt efterfrågas. Hur bygger vi församling där de äldre fortsätter vara viktiga och kan inspirera, släppa fram och ge stöd till en ny generation som växer vidare i lärjungaskap och in i ledarskap?

Många är de församlingar som försökt kompensera de uteblivna mötesplatserna med att ringa upp eller på annat sätt kontakta församlingsmedlemmar för att visa omsorg. Någon av dessa som fick ett samtal uttryckte "att vara ensam är inget nytt, det har jag alltid varit, men nu har jag det bättre än någonsin för plötsligt hör människor av sig och frågar hur jag har det". Ensamheten har på ett plan ökat men den har framför allt blivit synlig och uppmärksammad på ett nytt sätt och blivit föremål för olika omsorgshandlingar. Kan denna fysiska distansering leda till minskad ensamhet?

Till sist. Erfarenheten så här långt är att förändring och omställning är möjlig i större utsträckning och snabbare än vad vi kunnat tro. Låt oss ta vara på det när vi ber och funderar vidare över hur det nya normala församlingssverige ska se ut. Vi lär och växer tillsammans – intill och bredvid varandra.

Anna-Lena Thoursie, Ledarutvecklare i EFKs Sverigeprogram

Välkommen med att fundera vidare kring dessa frågor och andra som du kanske bär på i dagens webbinarium på digitala Torpkonferensen!

Du hittar alla programpunkter på torpkonferensen.nu/program

Var med och skapa ett unikt Torp! Torp2020 är vi ju alla tillsammans, så tagga dina bilder med #mittorp2020 och visa hur du gör!

---

DAGENS BÖNEÄMNEN

 • Be för barn i din närhet men också utöver världen, om beskydd och kärlek.
 • Be för ledare och föräldrar som kämpar för att ge barn en trygg uppväxt.
 • Be för alla barn som inte kan gå i skolan på grund av pandemin.

---

---

DAGENS INSAMLINGSMÅL

 • 50.000 kr
 • Swish 900 40 37, ange "TORP"
 • Går till EFKs internationella mission

---

---

HÄNDER IDAG TISDAG 16 JUNI

 • 10.00–10.30 Morgon med Torp
 • 10.00 Dagens bibelord tonår
 • 12.00 Undervisning tonår
 • 13.00–14.00 Webbinarium med EFKs Sverigeprogram: Församling i spåren av corona
 • 14.30–15.30 Webbinarium med EFKs internationella program
 • 16.00 Vittnesbörd tonår
 • 19.00–20.00 Höjdpunkt med Torp: Predikan om "Hopp" av Linalie Newman från 2018
 • 20.00 Kvällsbön tonår
 • Du hittar alla programpunkter på torpkonferensen.nu

---