01 mars 2021

En tidning på kristen grundAnnons
1 av 5

Så räddar Pitepalten liv i Somalia

När EFS Tallhedskyrkan lanserade palt Drive-in blev initiativet mycket uppmärksammat över hela Sverige. Så här går det till när palten via EFS samarbetspartner Warsan räddar liv i Somalia.

Efter några års frånvaro är EFS tillbaka i Somalia där verksamhet har bedrivits till och från under sammanlagt över 120 år. Den här gången sker det i samarbete med den lokala biståndsorganisationen Warsan som sedan 2017 har bidragit till att förvandla samhällen på den somaliska landsbygden.

– Tack vare våra projekt har vi kunnat höja levnadsstandarden markant i de byar som vi verkar i, säger Dr. Khadar Abdilahi, läkare på Warsan.

Det är regnperiod när EFS besöker Somalia som en del av höstinsamlingen Se Be Ge, som genomförs till förmån för EFS mission i Sverige och internationellt.

I Balli Mataan, söder om den somaliska staden Hargeisa, arbetar Warsan i ett av Somalilands största internflyktingläger med sammanlagt 800 familjer – alla drabbade av de senaste fem årens återkommande torka. En mobil hälsoklinik, inkomstgenererande projekt och matdistribution är bara några av Warsans verksamheter.

Barnmorskan Ifra Hussein ansvarar för projekt som ökar kvinnors inflytande i byn och har en ledarroll som kontaktperson mellan regeringen, bysamhället och Warsan.

– Jag uppmuntrar gravida kvinnor att komma till hälsokliniken så att de får vård under och efter graviditeten. Vi undervisar även ammande kvinnor i hur de kan se till att deras nyfödda barn får den näring som de behöver, säger hon.

Ifra har bott i byn sedan 2009, men de största förändringarna har hon sett först under de senaste tre åren.

– Warsans närvaro har förvandlat våra liv. Efter att vi förlorade våra boskapsdjur har de uppmuntrat oss att anamma nya försörjningssätt. Bland annat genom hönseriet som är ett inkomstgenererande projekt, säger hon.

Borgmästaren Ahmed Naser, som är född och uppvuxen i Balli Mataan, hoppas att Warsan kan utöka sina verksamheter ytterligare i framtiden.

– Jag vill att den här byn ska bli en förebild för hur man kan utveckla ett hållbart liv på landsbygden. Warsan känner till behoven som byborna har och har genom konkreta projekt som innefattar jordbruksutveckling och livsmedelsförsörjning visat att små insatser gör stor skillnad, säger han.

Ett av de viktigaste leden för att familjerna ska bli självständiga är kunskapsöverföring och utbildning, menar Dr. Khadar. År 2015 ratificerade Somalia FN:s barnkonvention och nu strävar Warsan efter att öka medvetenhet kring barns rättigheter på landsbygden.

I byn Balli Issa bekostar EFS alla skolluncher. Warsans medarbetare berättar att skollunchen är en avgörande faktor för att barnens föräldrar – majoriteten analfabeter – skickar barnen till skolan, både pojkar och flickor.

– De flesta barnen kommer från familjer som traditionellt får sitt levebröd från boskapshållning och ser därför inte alltid vikten av utbildning. Under den första inskolningsperioden såg vi bara 23 barn, under den senaste hade siffran ökat till 103, säger Osman Oumer, projektledare på Warsan.

Tack vare framgångarna med skollunchprogrammet i Balli Issa, har Warsan även startat ett liknande, något större projekt i en skola i byn Qoolcadey.


Fakta

EFS historia i Somalia går ända tillbaka till 1898 då missionären Karl Cederqvist kom till hamnstaden Kismayo. Arbetet upphörde efter cirka 40 år på grund av att italienska kolonialmyndigheter tvingade EFS att lämna landet.

1980 var EFS tillbaka för att arbeta bland flyktingar, och då på somaliska regeringens förfrågan. 1999 var EFS återigen tvunget att avbryta arbetet på grund av inbördeskrig, men under de senaste 10 åren har man återknutit relationerna med Somalia.


Så här kan du vara med och förändra liv!

Ge via: Swish 901 00 26 | BG 900-9903, märk gåvan med “SeBeGe”

Läs mer på: www.efs.nu/sebege