06 mars 2021

En tidning på kristen grundAnnons

Turkmenistan har inte ett enda fall av Covid-19

I Turkmenistan är nämligen ordet “corona” förbjudet. Det finns ingen som helst information om smittskyddsåtgärder och säkerhetstjänsten säkerställer att ingen pratar om viruset. Den som bär munskydd får böta, eftersom man anser att det sprider panik bland befolkningen.

Den forna sovjetrepubliken Turkmenistan är ett av världens mest slutna länder, i paritet med Nordkorea. Landet är rikt tack vare stor tillgång på olja och naturgas. Rikedomen kommer dock aldrig folket till del, och en stor del av befolkningen är fattig.

Landet styrs med järnhand av diktatorn Gurbanguly Berdimuchamedov. Det finns inga fria medier och någon yttrandefrihet existerar inte. Är du kristen och regeringen vet om det – då kan du räkna med hembesök av polisen. Majoriteten av alla turkmener är muslimer. Trots att landet nu är självständigt har det i praktiken förblivit en sovjetisk enpartistat med stark personkult runt ledaren.

Frälst med ett nummer

Men det finns faktiskt evangeliskt troende här. En av de turkmener Ljus i Öster varit i kontakt med berättade att han är kristen nr X. Han vet alltså vilket nummer i ordningen han är, av turkmener som blivit frälsta. Ljus i Öster har länge haft arbete i Turkmenistan och stöttar just nu bland annat en handfull hemliga missionärsfamiljer på olika platser i landet.

Under 90-talet blev flera hundra turkmener kristna, men sedan dess har det blivit tuffare. De som regimen vet om är kristna är påpassade och får hembesök av polisen. Samlingar som hålls i hemmen ska man meddela staten om, men ber man om tillåtelse får man inte det. Här finns inte frihet att mötas och dela gemenskap som församling.

Ledarträning pågår endast på hemliga platser, dit de utsända får åka för att hämta andan och fördjupa sin kristna tro. Samt, bli frimodiga nog att våga dela sin tro – även om både de och vi vet att det är förknippat med stora risker.

Fler kommer ändå till tro

Men vi har börjat se saker hända. Nyligen döpte sig ett stort antal kvinnor i en flod – i största hemlighet. Inte ens deras män vet om att de döpts, men de vittnar frimodigt för sina väninnor. En kvinna bad för en sjuk väninna och väninnan blev helad. Tack vare detta har flera av hennes arbetskamrater kommit till tro. Flera av dem träffas i hemlighet  efter arbetstid och läser Bibeln och ber. Behovet av biblar är stort. Det finns en väldigt begränsad mängd och regeringen har nekat biblar på turkmenska tillträde till Turkmenistan. De behöver därför smugglas in i landet.

Ljus i Öster förbereder just nu för att producera och sprida digitala biblar i landet. Biblarna är smart designade och kamouflerade för att inte väcka uppmärksamhet. För 200 SEK kan vi se till att en turkmen får en digital Bibel. Hur många kan du tänka dig att sponsra?


Turkmenistan behöver biblar och du kan hjälpa!

Swisha till 900 36 25, märk “Turkmenistan”.

Läs mer på ljusioster.se/turkmenistan