07 maj 2021

En tidning på kristen grundAnnons
1 av 4

Skola mitt i världens värsta humanitära katastrof

Långsiktigt stöd ger barnen i Jemen fortsatt utbildning trots förutsättningarna.

Situationen i Jemen har fortsatt att försämras under 2020 och har nu utvecklats till en av världens värsta humanitära kriser.

Eskalerande konflikter, en ekonomi som störtdyker, valutakollaps. Ovanpå det ihållande regn med svåra översvämningar som följd, bränslebrist och covid-19. Och som i de flesta kriser och konflikter är det barnen som drabbas värst.

Även om covid-19 får allt mindre uppmärksamhet och orsakar färre begränsningar nu så skapar pandemin fortfarande stora bekymmer i en redan katastrofal situation, rapporterar PMU:s partner på plats. Man bävar inför den kommande vintersäsongen.

80 procent av Jemens befolkning på drygt 30 miljoner människor behöver någon form av skydd och humanitär hjälp. Närmare fyra miljoner befinner sig på flykt i sitt eget land.

– Det är en hemsk erfarenhet att tvingas fly från sitt hem, men något som mildrar smärtan lite är att våra barn kunde fortsätta att gå i skolan, tack vare det här projektet, berättar Hana’as mamma.

Hana’a går i sjuan. Hon och hennes familj har varit internflyktingar i Jemen sedan 2018. De fick höra talas om ett PMU-stött projekt som erbjuder skolgång för barn till internflyktingar och tog kontakt med vår partner.

Hana’a fick börja skolan igen. Som många andra barn hade hon missat en stor del av sin skolgång, men projektteamet erbjuder extra lektioner så att de kan komma ikapp. Något som Hana’a fick ta del av. Hon är idag rankad som en av toppeleverna i skolan, och hennes föräldrar säger att den här hjälpen var helt avgörande för hennes skolgång.

Projektet erbjuder inte bara skolgång för barn som har blivit tvungna att fly sina hem på grund av kriget. De får även tillgång till skolmaterial. Skolor renoveras och lärare anställs. Dessutom får lärarna fortbildning så att de kan ta hand om barn som traumatiserats av kriget. Om hårdare restriktioner återigen införs på grund av pandemin, så att elever måste stanna hemma från skolan, så kan projektet ändå fortgå i form av lärarutbildningar.

PMU har funnits i Jemen genom lokala partner sedan 1960-talet. Tack vare det kan hjälp fortsätta att nå de allra mest utsatta, trots hårda restriktioner för humanitära insatser. Däremot har det akuta läget skapat stora ekonomiska underskott i arbetet med olika insatser. Stöd behövs nu för att vi ska kunna rädda fler liv och ge fler barn en framtid.


Ditt stöd behövs för att fler barn ska få möjlighet till skolgång mot alla odds!

Swisha en gåva till 90 00 506 eller sätt in på PG 90 00 50-6, märk gåvan “Barnens rätt Dagen”