17 maj 2021

En tidning på kristen grundAnnons
1 av 3

Spännande resa till DR Kongo med svenska covid-tester

I juli genomfördes en transport av covid-19-tester till Panzisjukhuset i DR Kongo. Tack vare ett samarbete mellan flera organisationer blev det en lyckad transport. För en sak är säker, i coronatider har allt blivit mer komplicerat.

Att transportera en last med covidtester som måste hålla en viss temperatur hela vägen fram var helt klart en chansning i tider då gränserna i världen stängdes ner. Om testerna hade tinat på vägen hade de förstörts och allt hade varit förgäves.

– Det scenariot var vi mest oroliga för, säger Lars Engstrand, medicinskt ansvarig för covid-19­diagnostiken vid Karolinska institutet.

Redan i början av mars fick Lars Engstrand frågan från Karolinska universitetssjukhuset om KI hade möjlighet att hjälpa till med delar av analysen för covid-19 i Sverige.

– Det var rena rama havet stormar då. Det var problem med leveranser och med att få fram maskiner. Vi hade en del av utrustningen så jag började undersöka om det fanns möjlighet för oss att hjälpa till. Rätt snart blev det tydligt att det behövdes en större testkapacitet än vad sjukhuset klarade av. Då fick vi prata med dem som skulle producera maskinerna, som sedan flögs in från Hong Kong.

I samma veva hörde Wallenbergstiftelsen av sig med erbjudandet att hjälpa till med logistik och även ekonomiskt.

– Sedan gick det ganska snabbt när utrustningen väl var här. På bara några veckor fick vi upp labbet.

Och i början av juni fick du höra om den svåra situationen vid Panzisjukhuset?

– Ja precis! Peter Rothschild som är styrelseordförande vid Friends of Panzi kontaktade mig och berättade om den akuta situationen på Panzisjukhuset och i Kongo generellt. Situationen var faktiskt rent bedrövlig. Det fanns inte någon analyskapacitet alls på 100 mils avstånd så 8 miljoner människor kunde inte testas. Vi hade tillräckligt med utrustning och testkit så för oss var det en självklarhet att hjälpa till.

Efter samtal med ledningen på KI kom de fram till att 15 000 testkit och en maskin kunde transporteras till Kongo. Det var inte en helt lätt operation vilket medförde en del oro när utrustningen skulle skickas iväg.

– Vi var mest oroliga över att kiten skulle tina på vägen, då hade de inte fungerat. Sedan var det en del frågetecken kring om det skulle gå att få in en dator eller om den skulle fastna i tullen. Nu fanns det en dator på Panzi som kunde användas så det slutade med att vi inte skickade någon. Det var verkligen ett hjältedåd att få ner all utrustning med tanke på omständigheterna!

– Men transporten lyckades och det var jätteroligt! Det var den som var krånglig. När utrustningen var framme kollade vi direkt om den var intakt och att testkiten inte hade tinat, och det visade sig att allt hade gått bra. Så självklart var det en lättnad. Och det var flera inblandade både hos oss och utanför KI som gjorde ett fantastiskt jobb.

Lars Engstrand berättar att det nu finns ett intresse från KI:s håll att bygga upp en bestående relation med Panzisjukhuset.

– Det ligger i KI:s intresse att ha ett forskningssamarbete med Panzi och att utbyta erfarenheter framöver, men det viktigaste nu var att få igång diagnostiken där nere.


Du kan vara med och minska smittspridningen i Kongo. Klicka här.