17 april 2021

En tidning på kristen grundAnnons

Nydöpt - Anton Youmortajis väg tillbaka till sin tro

- Jag känner att jag har förändrats och varje dag upptäcker jag något nytt i mig själv, säger Anton Youmortajis.

Han har bibelappen nära till hands och letar gärna upp verserna han refererar till i vårt samtal. Blicken är varm och rösten ivrig. När jag träffar Anton Youmortaji en varm eftermiddag i början av juni har det gått några veckor sedan han lät döpa sig i Mellringekyrkan i Örebro och han vill gärna dela med sig av sin berättelse.

Anton är inte ovan kring tron, tvärtom. Han växte upp i en kristen familj, i ett kristet område i Aleppo, Syrien, och gick i en kristen skola.

- Men jag skulle inte säga att jag var kristen förut. Inte som nu.

Anton Youmortaji

NÄR HAN FÖRST kom till Sverige och Örebro för drygt fyra år sedan gick han ibland till Mellringekyrkan när det var något särskilt event eller när någon kompis bjöd in honom, men det kunde lika gärna gå månader mellan besöken. Det var under en alphakurs i våras som något hände. Plötsligt väcktes intresset för tron och han började förstå vad det innebär att vara kristen. - Jag minns särskilt ett tillfälle i slutet av kursen, när Angeline [Leetmaa, pastor i församlingen] bad för oss. Den bönen påverkade mig mycket. Jag började ställa frågor, läsa Bibeln och fundera på saker som jag aldrig tänkt på tidigare. Varje gång lärde jag mig något nytt och jag insåg att jag inte varit troende på riktigt tidigare. Jag ville förändras, och började göra det.

DIREKT EFTER alphakursen kom Anton i kontakt med en hemgrupp i församlingen. - Tajmingen var helt rätt. Det är någon som har planerat det här, och det är inte jag, det är inte Mellringekyrkan. Det är absolut Gud. Han visste att jag behövde gå alphakursen först, för utan den hade jag gått tillbaka till att bli samma person igen. Gud har kraften att förändra allt och vill göra det för min skull. Det är som berättelsen om fåren. Han lämnade de 99 fåren för att leta efter ett som saknades. Det gäller också mig.

NÄR ANTON TITTAR tillbaka på allt som hänt i hans liv kan han se att Gud alltid varit närvarande och hjälpt honom. Genom krig och rädsla, flykt och myndighetskontakter, utbildning och jobbsökande. - Jag har alltid känt att någon varit med mig, men förut visste jag inte vem det var. 2014 blev han ensam kvar i ett krigshärjat Aleppo, då hans mamma och syster flydde till Sverige. Bara tio minuter från den då 17-åriga Antons hem bodde ISIS-terrorister. När han och en kusin till slut lämnade Syrien några år senare upplevde han vad han idag bara kan beskriva som ett mirakel. I Grekland fick de varsitt dokument som de behövde för att komma vidare in i Europa. Vid gränsen mot Makedonien upptäckte han att bara kusinens dokument låg kvar i väskan. - Antingen skulle jag bli tvungen att åka tillbaka till ön som vi först kom till eller så skulle jag fastna vid gränsen. Jag ringde mamma, men hon var ju i Sverige så det fanns inget som hon kunde göra. Men hon sa att hon skulle be för mig. När jag gick där och kände att det var hopplöst hittade jag plötsligt mitt dokument på marken.

VI SITTER ETT stenkast från Örebro universitet där Anton nu studerar till dataingenjör. Han talar om sig själv som gamla och nya Anton. Före och efter beslutet som förvandlar liv. Idag känner han sig mer frimodig, motiverad och tryggare än någonsin. Trots att han är uppvuxen i en kristen miljö har han aldrig tänkt tanken på att prata med någon om Jesus. Första gången han tog initiativ till att be tillsammans med någon var strax efter att han samtalat med Angeline om dopet. Han minns att han fylldes av en kraft han aldrig tidigare upplevt. - Jag känner att jag har förändrats och varje dag upptäcker jag något nytt i mig själv. Nu vill jag alltid träffa min hemgrupp, följa gudstjänsten och hjälpa till i kyrkan.

DEN KANSKE STÖRSTA förändringen har skett i Antons inre. - Jag har lovat Jesus med mitt hjärta att jag vill bli en ny människa. Och Han hjälper mig i mitt liv, i mina beslut, i min framtid. Det är därför jag trivs nu. Jag oroar mig inte längre för något. Jag vet att jag kommer att klara allt för att Han är med mig.

Kristina Sandin

Var med och lyssna och fundera vidare tillsammans med oss i Internationella programmets webbinarium på digitala Torpkonferensen!

Var med och skapa ett unikt Torp! Torp2020 är vi ju alla tillsammans, så tagga dina bilder med #mittorp2020 och visa hur du gör!

---

DAGENS BÖNEÄMNEN

 • Be om ungdomar som kämpar med psykisk ohälsa.
 • Be om helande till trasiga liv.
 • Tacka Gud för att Hans hopp utbreder sig över världen.

---

---

DAGENS INSAMLINGSMÅL

 • 60.000 kr
 • Swish 900 40 37, ange "TORP"
 • Går till EFKs internationella mission

---

---

HÄNDER IDAG TORSDAG 18 JUNI

 • 10.00–10.30 Morgon med Torp
 • 10.00 Dagens bibelord tonår
 • 11.00–11.15 Frasses allservice
 • 12.00 Undervisning tonår
 • 13.00–14.00 Webbinarium med EFKs Sverigeprogram: Missionell gemenskap
 • 14.30–15.30 Webbinarium med EFKs internationella program
 • 16.00 Vittnesbörd tonår
 • 19.00–20.00 Höjdpunkt med Torp: Tidsbild som SVT gjorde om Torpkonferensen 1967
 • 20.00 Kvällsbön tonår
 • Torpkonferensen fortsätter hela helgen! Det blir bland annat Kalasmöten för barnen, fler intressanta gäster i morgonprogrammen och fler guldkorn från förr.
 • Du hittar alla programpunkter på torpkonferensen.nu

---