16 oktober 2021

En tidning på kristen grundSponsrat innehåll

Så når Hassans hemmabygge miljoner med evangeliet

I minareternas skugga verkar en Jesusrörelse. Den håller sig undangömd men syns likväl överallt. Hassan Ali byggde en TV-studio i vardagsrummet för att nå de onådda. Med hjälp av kanal Hayat berör han miljoner med sin kamera.

Männen och kvinnorna bakom kanal Hayat gör inte bara film. De utmanar traditionella trosuppfattningar och normer med videoklipp som går in i en värld där mer än 99 procent av befolkningen inte vet vem Jesus är.

– Ibland undrar jag om folk verkligen nås av budskapet men plötsligt så träffar man någon som ler stort och som berättar att hon blivit kristen på grund av det vi gör, säger Hassan Ali, en av kanal Hayats filmmakare.

Hassan hade fått sitt drömjobb. Han filmade för ett stort TV-bolag som värdesatte hans talanger. Lönen var bra och möjligheterna stora men han längtade trots allt efter något mer.

Efter ett möte med några kristna började Hassan att söka i kristendomen. Genom en dröm blev han sedan helt övertygad om att Jesus var vägen. Att filma för de stora bolagen lockade inte lika mycket längre. Det räckte inte med att han själv följde vägen. Hassan ville ägna sitt liv åt att berätta för sin familj, sina kollegor och landsmän om den nya tron, inte slita för att göra sig själv och andra rika.

Men bland basarer och moskéer är den nya tron inte välkommen och hederskulturen avskräcker många från att ens tänka tanken på att konvertera. Hans folk är därför ett av världens onådda. Mindre än 0,00017 procent är evangeliskt kristna. De verkar svåra att nå men är ett av världens mest uppkopplade folk så därför satsade Hassan på Youtube.

– Jag hade inte mycket pengar till projektet utan lånade kamerautrustning av en vän för att kunna spela in vittnesbörd i studion jag byggt i vardagsrummet, säger han.

Hassan lade mycket tid på sina videos. Med ena handen om kaffekoppen och den andra på tangentbordet finslipade han sina produktioner till perfektion. Det dröjde därför inte länge innan kanal Hayat fick upp ögonen för honom. De ville anlita Hassans team.

– Vilket team? Undrade jag och berättade för rekryteraren att jag jobbar ensam i en studio byggd av silvertejp, säger han och skrattar.

I samma stund som Hassan tackade ja till jobbet på kanal Hayat blev hans hemmabyggda TV-studio en del av ett team, vars identiteter vi inte kan avslöja. Med små medel, når de många i samma ögonblick.

För varje ekonomiskt bidrag ökar teamets kapacitet att nå ut och beröra hjärtan i mellanöstern. De riskerar trakasserier, hot och fängelsestraff för att genom TV-produktioner göra Jesus känd i sina hemländer. De gör det därför att alla borde få höra, de gör det för de onådda.

FOTNOT: Vissa namn och detaljer har ändrats av säkerhetsskäl

Om kanal Hayat:

  • Teamet spelar in ca 20 program varje vecka.
  • Antalet tittare har ökat med nästan 40 procent under coronapandemin.
  • Minst 3000 besöker hemsidan varje dag.
  • Kanalen har mer än 20,000 följare på Youtube och når miljoner människor via satellit och internet i Mellanöstern och Nordafrika.

Swisha en gåva till 900 36 25, så kan vi nå ännu fler onådda.

Läs mer om arbetet på ljusioster.se/kanalhayat