Annons
Mensskydd till tjejer i Kenya.

Stina lämnade Sverige för att göra skillnad för kvinnor i Kenya

Stina Sundboms beslut att testa på något helt nytt, långt utanför sin egen komfortzon, blev startskottet på en nästan halvårslång resa till Kenya. En resa som kom att förändra henne både som privatperson och i yrkesrollen som undersköterska.

Hösten 2020 hade Stina Sundbom, 24, arbetat tre år som undersköterska inom hemtjänsten i Sundsvall. Kunskaperna därifrån, om hur du gör såromläggningar, provtagningar och hur du bemöter vårdtagare och anhöriga, visste hon inte då att hon snart skulle få användning för i en helt annan del av världen.

Stina hade tidigare hört talas om PMU:s praktikantprogram, och tankar på att ansöka till programmet hade hon burit med sig under åren hon arbetat i hemtjänsten. Praktikantprogrammet är till för personer över 20 år som är intresserade av globala rättvisefrågor, bistånd- och utvecklingsarbete i utlandet. Genom att delta i programmet ges man möjlighet att resa ut till något av PMU:s projektländer och vara med och skapa förändring, utvecklas i sina gåvor och bidra till att ge utsatta människor bättre levnadsförhållanden.

– Jag sökte till praktikantprogrammet för att jag kände en kallelse att hjälpa de mest utsatta i världen och tyckte detta var ett perfekt första steg att få prova på detta, säger Stina.

Det var verkligen en ögonöppnare att en sådan basal sak som att ha tillgång till information om mens, mensskydd och rinnande vatten inte är en självklarhet.

—  Stina Sundbom, 24

Stina blev antagen till programmet och i januari 2021 satte hon sig på flyget till Kenya där hon under fem månader skulle bo och delta i projekt som bland annat arbetar för att motverka kvinnlig könsstympning och förbättra flickors möjligheter till menshygien.

– Det praktiska arbetet var det som berörde mig mest. Det var verkligen en ögonöppnare att en sådan basal sak som att ha tillgång till information om mens, mensskydd och rinnande vatten inte är en självklarhet. Man tänker inte riktigt på att det kan vara ett så stort problem på andra platser i världen.

Tjejernas historier skildrade vilka konsekvenser det fick att inte ha tillgång till mensskydd och information kring menshygien, något som berörde Stina djupt. Inte minst i egenskap som undersköterska.

– Att få möta en jämnårig tjej som på pappret är lik mig, har liknande intressen men helt andra förutsättningar fick mig verkligen att inse hur privilegierad jag är. De här tjejerna lever dessutom i en kultur där könsstympning och bortgifte är en verklighet.

Månaderna i praktikantprogrammet beskriver Stina som livsförändrande. De nya förebilderna hon fått i Kenya och den erfarenhet hon fått med sig från praktikantprogrammet tar hon med sig vidare i sitt yrkesliv. Efter resan beskriver hon hur hon lärt sig tänka mer kreativt och utanför ramarna när hon ställs inför utmaningen att lösa svåra situationer i arbetslivet. Att hitta bästa sätt att utföra ett arbete trots begränsade resurser är bara en av flera viktiga saker hon kommer få användning för i framtiden.FAKTA: Könsstympning och menshälsa

  • FN beräknar att två miljoner fall av kvinnlig könsstympning kommer ske mellan 2020 och 2030 som en följd av covid-19.
  • FN uppskattar att var tionde flicka i afrikanska länder söder om Sahara uteblir från skolan på grund av menstruationen. Dessa flickor missar omkring 20 procent av sin utbildning.
  • Mer än 200 miljoner flickor och kvinnor som lever i dag har utsatts för någon form av könsstympning.
  • 21 procent av alla flickor och kvinnor i Kenya mellan åldrarna 15 och 49 har könsstympats.
  • Sedvänjan förekommer främst i Afrika och Mellanöstern och har praktiserats i mer än 2000 år.
  • Det finns olika former av könsstympning. I vissa fall skärs delar av blygdläpparna eller klitoris bort.
  • Ingreppet utförs ofta utan bedövning av outbildade barnmorskor, äldre kvinnor i byn eller barberare. Ofta används smutsiga verktyg som knivar, glasskärvor eller rakblad.
  • Könsstympning medför svår smärta, stress, infektioner, kraftiga blödningar, infertilitet och till och med död. Kvinnans sexualliv blir smärtsamt.
  • Könsstympning är rotat i den traditionella synen på kvinnors status och roll. Det är den rit som ska initiera den unga flickan i vuxenvärlden och äktenskapet.

Vill du stötta PMU:s arbete?

Swisha till 900 05 06. Märk gåvan “Rätt till hälsa”.