Annons
1 av 8

Personligt öde som skapade en ny kultur

Martin Luther levde för 500 år sedan. Att vandra i Luthers fotspår är att vandra i kulturella avtryck som påverkar oss än idag.

Luther levde och verkade i nuvarande delstaterna Sachsen-Anhalt och Thüringen i Tyskland. Städerna Eisleben, Wittenberg, Erfurt och Eisenach med borgen Wartburg finns kvar än idag, väl värda att besöka. Fortfarande kan vi inspireras av Luthers livsresa.

Wittenberg – reformationens vagga

Wittenberg är ett levande museum med Luthers bostadshus Lutherhaus och dess permanenta utställning om hans liv. Stadtkirche St Marien med altartavlan av Lucas Cranach visar reformationens grunder. Dessutom epitafier (tavla över avliden person) med bilder av reformatorer och reformationen.

Besök även Schlosskirche, på vars dörr Luther anslog de 95 teserna om avlaten och som gjorde Luther känd i Europa. En dörr gjuten i brons visar teserna på latin. Här finns också Luthers grav.

Dramatiska upplevelser

Luther hade dramatiska upplevelser i sitt liv. Två av dessa i det vackra landskapet i Thüringen. Som student i Erfurt hamnade han i ett oväder och ropade: “Hjälp mig heliga Anna, jag vill bli munk!”. Juridikstudenten Luther sadlade om, gick i kloster och blev teolog. I Augustinerkloster satsade man på Luther, som senare blev professor i Wittenberg. Han kämpade med tankar om en straffande Gud och kom fram till att Guds nåd ges till alla utan motprestation. Tanken spreds genom Tyskland och ut i Europa.

I Erfurt rekommenderas ett besök i Augustinerkloster och kyrkan med sina vackra fönster. Den fantastiska Domkirche erbjuder fina upplevelser och på Domplatz är det liv och rörelse med festivaler och försäljning.

Luthers frihetstankar utmanade kyrkan och kejsaren. Han kallades till riksdagen i Worms 1521 för att ta tillbaka vad han skrivit. Luther svarade att han då måste överbevisas av Bibelns ord eller förnuftet och lär ha yttrat: “Här står jag och kan inte annat, Gud hjälpe mig. Amen.” Luther var då både bannlyst av kyrkan och fredlös. Under färden hem till Wittenberg “kidnappades” han av sin kloka furste, Fredrik den Vise, och sattes i förvar på borgen Wartburg, under namnet Junker Jörg. Han var där oerhört produktiv med sitt skrivande.

Luthers arbetsrum finns kvar och legenden om att han kastade sitt bläckhorn mot djävulen får många att leta efter en bläckfläck på väggarna där! Ett besök på Wartburg erbjuder mer av tysk kulturhistoria än bara Luther. Här finns också en storslagen natur. Att stå på Wartburgs höjder och blicka ut över det thüringska landskapet är fascinerande.

Luther och Bibeln

På Wartburg översatte Luther Nya testamentet till tyska, på bara tio veckor. Översättningen trycktes i september 1522 och kallas därför Septembertestamentet. Det var en stor kulturell gärning. Det tyska språket blev samlat, stavningen blev enhetlig och dessutom tillkom det nya ord.

I närliggande Eisenach finns en utställning om Luther och Bibeln i Lutherhaus. I minneshuset för Luthers död i Eisleben finns en utställning om Luther och språket under rubriken “Tala ut!” I Lutherhaus i Wittenberg får barnen gå på bibeljakt med Luthers hund Tölp!

Bach

Eisenach är också födelsestaden för Johann Sebastian Bach. Två hundra år efter Luther döptes han i St Georgenkirche där Luther som liten var korgosse och sjöng i gosskören. Bach hade Luthers bibelöversättning som textförlaga och delar av hans samling av Luthers skrifter finns utställda i Bachhaus, som nu är museum med både en historisk och en modern del. I april nästa år anordnas festivalen Thüringer Bachwochen.

Julen – då och nu

Luther var en sällskapsmänniska och i hemmet samlades studenter och kollegor till måltider med bordssamtal. Hustrun Katharina von Bora (Käthe) styrde det stora hushållet med skicklighet. Julen firades i det lutherska hemmet, men det fanns ingen julgran där, något som många målningar från 1800-talet och framåt beskriver. Julgranen är ett senare påfund.

Vid besök i Tyskland under advents- och jultiden finns möjligheter att gå på traditionella julmarknader. I Wittenberg och Erfurt har de en historisk inramning, den kanske mest ovanliga arrangeras på Wartburg. Både Wartburg och de historiska platserna i Wittenberg och Eisleben är del av UNESCOS världsarv.

500-årsjubileet av Luthers bibelöversättning

Under 2022 firas 500-årsjubileet av Luthers bibelöversättning under rubriken “Översätta Ordet”. Detta uppmärksammas i en artikel i Dagen i januari 2022.Platser värda ett besök:

WITTENBERG – här levde och verkade Luther

• Lutherhaus, Luthers hem. Utställning om Luthers liv och verk.

• Schlosskirche, kyrkan där Luther anslog sina 95 teser och där hans grav finns.

• Marienkirche, Luthers predikokyrka med målningar av Lucas Cranach.

EISENACH-WARTBURG – här var Luther elev och här översatte han Bibeln

• Lutherhaus i Eisenach med utställning om Luther och Bibeln.

• Bachhaus, huset där Johann Sebastian Bach föddes.

• Wartburg, borgen där Luther satt undangömd och översatte Bibeln till tyska.

EISLEBEN – staden där Luther föddes och dog

• Födelsehuset med utställning om Luthers bakgrund och tidiga år.

• St Petri und Pauli kirche där Luther döptes.

• Andreaskirche där Luther höll sin sista predikan.

• Minneshus över Luthers död med utställning om Luthers sista tid.

ERFURT – staden där Luther studerade vid universitetet och senare gick i kloster

• Augustinerkloster med klosterkyrka.


Följ oss på:

Facebook | Instagram | YouTube

Läs mer på:

Visit Luther | Sachen-Anhalt | Thüringen