Annons
1 av 3

Jesuskampanj pågår i de invaderade östra delarna av Ukraina

Ett oplanerat stopp i en sönderbombad by nära fronten. Katja får ett eget exemplar av en bok med tio berättelser om människor som fått uppleva livsförvandlande möten med Jesus. Berättelser som ger hopp i en tid av stor oro.

Katja, en äldre kvinna med mössa i ukrainska flaggans färger, och hennes man är de enda byborna som stannat kvar i byn efter att alla andra flyttat, bort från kriget. Så ser det ut i många byar nära fronten. Gruppen från IRR-TV som besöker området för att dela evangelium stannade till och fick vittna för henne, gav basförnödenheter och bad tillsammans med familjen.

IRR-TV:s mediekampanj i östra Ukraina, där ryska vapen och pansarvagnar syns överallt, kom igång något försenad i december. Kampanjkontoret och telefoncentralen leds från staden Mariupol, som är den största staden vid krigsfronten. Ukrainas armé som bevakar en omkring 400 km lång frontlinje är i högsta beredskap. Uppemot 200 000 ryska soldater har mobiliserats vid Ukrainas gräns, och den allvarliga situationen har den senaste tiden förvärrats för varje dag.

Varningar utfärdas hela tiden om att ryska trupper kan tränga in i området. Församlingarna som är med i kampanjen i Mariupol råder därför sina medlemmar att vara beredda på en eventuell evakuering. “Ha era resväskor packade med varma kläder, identitetsbevis och mat. Om ni har en bil, se till att det finns extra bränsle”, säger pastor Gennadyi Mokhnenko, som leder mediekampanjens arbete i området.

I vågskålen finns vetskapen om att vi kanske aldrig mer får möjlighet att betjäna Kristi kropp i Ukraina på detta sätt.

—  Hanna Haukka

Men inte bara enskilda troende, utan också den evangeliserande mediekampanjen vid krigsområdet arbetar med ett snabbt tempo och medarbetarna måste på alla sätt vara flexibla. IRR-TV har aldrig förut befunnit sig i en liknande situation, där det under en pågående kampanj funnits ett uppenbart hot om en omfattande och nära förestående invasion i landet.

I dagarna har Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) rapporterat 1 500 överträdelser mot vapenvilan under en enda dag. Detta sker i samma område som IRR-TV:s medarbetare spred evangeliet till soldaterna i främsta linjen och till invånare i byarna runt omkring. Många av brotten mot vapenvilan sker bara omkring 20 kilometer från det kontor i staden Mariupol dit alla telefonsamtal kommer.

IRR-TV:s verksamhetsledare Hannu Haukka säger att de upptrappade striderna och risken för ett fullskaligt krig har fått IRR-TV att påskynda arbetet med att nå så många människor som möjligt. Mediekampanjen har utökats – men det kostar. Försöken att nu snabbt nå en så stor mängd människor som möjligt har pressat upp kostnaden med 50 procent.

- I vågskålen finns vetskapen om att vi kanske aldrig mer får möjlighet att betjäna Kristi kropp i Ukraina på detta sätt, säger Hanna Haukka.

Utomhusreklam med bild på patsor Gennadyi.

Utomhusreklam är en del av den mediekampanj som just nu rullar i Ukraina. På reklamtavlan på bilden här ovanför syns Gennadyi Mokhnenko, som är far till 35 fosterbarn. Gennadyi är också pastor, militärpastor och teamledare för mediekampanjen i krigsområdet. Tillsammans med en medarbetare besökte Gennadyi nyligen soldater i den ukrainska armén, bland annat i en underjordisk bunker, och delade evangeliet med dem.

IRR-TV:s kampanj i Ukraina fokuserar på storstäder med över en miljon invånare, men också på människorna i byarna vid fronten. Speciell uppmärksamhet riktas också till de ukrainska soldater som befinner sig i krigsområdet. I dessa tider av krigslarm behövs budskapet om frid mer än någonsin. IRR-TV gör just nu allt för att så många som möjligt ska nås av det.


Stöd IRR-TV:s arbete:

Sms:a till 72980, skriv MMI500 för att ge 500 kronor i gåva

Swish 123 45 488 22 | Pg 900 307-0