Annons
1 av 4

Justine tvingades föda på en filt vid vägrenen

Hade inte en motorcykelambulans funnits stationerad på kliniken i närområdet, kunde Justine ha blivit ännu en av alla kvinnor som dör i samband med graviditet och förlossning.

När värkarbetet kom igång strax före midnatt tog Justine sällskap av byns hälsovolontär för att ta sig till förlossningskliniken i staden Nyanza Lac i södra Burundi, tre kilometer hemifrån. Men efter en knapp timme till fots ville sonen ut och Justine tvingades föda på en filt vid vägrenen. Efteråt var hon alltför matt för att orka gå vidare, så volontären ringde kliniken för att få råd om hur moderkakan skulle tas om hand och navelsträngen klippas. Men tack vare att en motorcykelambulans snabbt kunde rycka ut fick Justine och hennes nyfödda bebis i stället eftervård på kliniken.

Varannan minut dör en kvinna till följd av graviditet

Dagen därpå, när vi träffade Justine, var hon trött men glad och tacksam över den hjälp hon hade fått. Men för varje 100 000 barn som föds i Burundi är det 548 nyblivna mammor som inte överlever förlossningen. Mödradödligheten är en av de högsta i världen - i Sverige är det fyra gravida på 100 000 som dör. Lyckligtvis har mödradödligheten på global nivå minskat med nästan 38 procent de senaste decennierna, men fortfarande dör en kvinna varannan minut i samband med graviditet och förlossning, trots att de flesta dödsfall hade kunnat förhindras.

Med kvinnornas liv som insats

Fattigdomen är förstås en av orsakerna bakom de höga dödstalen i världen bland kvinnorna, men även bristen på jämställdhet. Det tar sig bland annat uttryck genom religiösa föreställningar, okunskap om familjeplanering, avsaknad av sexualundervisning och preventivmedel, destruktiva seder som till exempel könsstympning av flickor och att män inte tar ansvar för den egna sexualiteten. Kvinnorna har sällan möjlighet att själva bestämma över sin egen kropp och om och när de vill bli gravida. Ändå är det deras liv som används som insats.

Få kan utnyttja den mödravård som finns

Avsaknad av god hälsovård är ytterligare en av anledningarna till att så många gravida dör. Och även om mödravård skulle finnas inom räckhåll gör avstånden, de dåliga vägarna och bristen på transporter att få gravida kan ta sig till hälsokontrollerna. Komplikationer som vanligtvis kan upptäckas genom enkla provtagningar, som exempelvis graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning, kan innebära stora hälsorisker för såväl mammor som barn. Och när det väl är dags att föda är det många kvinnor som, precis som Justine, inte hinner fram. Många föder i stället hemma, under enkla och ohygieniska förhållanden, utan assistans från en barnmorska, läkare eller sjuksköterska.

Läs mer om vårt arbete för att förebygga mödradödlighet

Motorcykelambulanser räddar liv

Det är här PMU kommer in. Vi samverkar med den lokala pingströrelsen CEPBU som driver 33 hälsokliniker på den burundiska landsbygden och som varje år hjälper till vid 11 000 förlossningar. Tillsammans med Filadelfiakyrkan i Stockholm stöttar vi också Eezerprojektet, ett ideellt initiativ som utrustar dessa CEPBU-kliniker med motorcykelambulanser och därmed ger gravida möjligheten att på ett säkert sätt kunna ta sig till kontroller, förlossning och eftervård. Mc-ambulanser är billiga att införskaffa, och de tar sig fram överallt. I dag finns 19 ambulanser och under projektets första månader har de redan genomfört 1300 transporter. Ytterligare 20 vagnar ska byggas under året så att också övriga kliniker ska ha en ambulans stationerad i upptagningsområdet.

Och här kan du vara med!

Genom att stötta detta livsviktiga arbete kan fler kvinnor få hjälp av utbildad sjukvårdspersonal under sin graviditet. Tillsammans räddar vi fler mammors liv!

Swisha din gåva till 900 05 06, märk den med “Eezer” eller ge en gåva på vår webbplats