Annons

Som bebis fick Gamai en gryta kokande vatten över sig

Hon kröp fram till grytan som stod över elden, tog tag i kanten och fick all kokande vätska över sig. På bara några sekunder förändrades hela den lilla flickans liv. Ett öde som tyvärr är vanligt i låginkomstländer där mat lagas över öppen eld och risken för olycksfall är överhängande.

Förtvivlade bar föräldrarna sin kvidande flicka till närmaste sjukvårdare. Hennes överkropp var svårt brännskadad men doktorn meddelade att det inte gick att göra någonting åt skadorna. Det enda de fick var en salva för händerna. I brist på vård blev Gamais armar och händer deformerade och rörligheten kraftigt begränsad.

Vuxna och barn reagerade illa när de såg Gamai. De anklagade Gamais mamma Confort och hånade Gamai för hur hon rörde sig och såg ut. Det ledde till att flickan hölls hemma.

När Gamai var fyra år fick familjen höra att Mercy Ships sjukhusfartyg skulle anlända till Guinea. Nu tändes hoppet om att Gamai kunde få den operation och behandling hon behövde för att få tillbaka sin rörlighet och slippa gömma sig på grund av sitt tillstånd.

Gamai innan operationen.

Afrika har högst antal brännskador hos barn i hela världen, men det råder extrem brist på medicinsk vård för denna typ av skador. Mercy Ships plastikkirurger opererar varje år många brännskadade barn.

– De patienter som berör mig mest är barnen. Och speciellt de med brännskador för man vet vad de gått igenom, berättar plastikkirurgen Tertius Venter som har jobbat som volontär med Mercy Ships i 20 år.

– Tiden har flugit förbi. Det är ett känslomässigt tufft arbete. Speciellt när jag opererar barn med allvarliga funktionsnedsättningar. Men sådana operationer är ju extra viktiga!

Gamai kom ombord med sin mamma på Africa Mercy och genomgick rekonstruktiv plastikkirurgi. Smärtan var stor efter operationen men armarna var raka. Att öva upp rörligheten i armar och händer igen krävde träning och rehabilitering, något som Gamai mestadels gjorde med ett tappert leende på läpparna, trots smärta.

Även Gamais mamma fick uppleva stor glädje ombord. Hon och Gamai mötte andra med samma typ av skador och personal som behandlade dem väl och inte såg på dem på ett dåligt sätt. Skammen hon burit på fick äntligen bli historia.

Att få se förändringen i blicken är det som gör att volontärer som Tertius återkommer till Mercy Ships år efter år. Blicken hos patienter som Gamai och hennes mamma, som var full av sorg och skam, men som efteråt glittrade av hopp och framtidstro.

– Tiden ombord förändrade så mycket i mitt liv, berättar mamma Confort.

– Det tog bort skammen från mitt ansikte.

I dag, tre år efter operationen, är Gamai en livlig sjuåring med stora planer för framtiden.

– Hon kan göra rörelser som hon inte kunde göra förut, säger hennes pappa.

– Det var som om hon var i fängelse, men i dag kan jag säga att hon är fri! Ibland säger hon att hon vill bli en betydelsefull person när hon bli stor, berättar han.

– Jag drömmer om att hon blir president, säger Gamais pappa, skrattar och pussar sin dotter.


Dr Tertius Venter berättar

Den 29 februari 2020 firade jag mitt 20-årsjubileum som plastikkirurg och volontär på Mercy Ships. Tiden har flugit förbi. Jag arbetar ombord som plastik- och kosmetisk kirurg 4–5 månader varje år. Det är ett känslomässigt tufft arbete, speciellt när jag opererar barn med allvarliga funktionsnedsättningar. Men sådana operationer är ju extra viktiga!

Aliou, plastics patient, having his dressing changed by Plastic Surgeon, Tertius Venter.

När jag reste med Mercy Ships för första gången blev jag överväldigad av den enorma fattigdom jag såg. Jag var inte medveten om att det finns så många människor som lider. Men jag förstod också att vi kan göra något åt det. Jag har verkligen förändrats som person sedan jag besökte fartyget för första gången.

Det faktum att jag skulle operera patienter utan lön, bara för att jag ville hjälpa dem, var den mest givande och befriande känsla jag någonsin har upplevt. Vi kan verkligen göra skillnad. Volontärerna ombord på fartyget, men även de som stödjer Mercy Ships med gåvor, det är de som håller fartyget i drift. Utan deras hjälp kan vi inte göra något för alla de barn som behöver oss.

Tack till alla som stödjer och engagerar sig i Mercy Ships.

Dr Tertius Venter, plastik- och kosmetisk kirurg på Mercy Ships


Swish 90 00 936 | Plusgiro 90 00 93-6 | Bli månadsgivare >