INNEHÅLL FRÅN PMU
INNEHÅLL FRÅN PMU

Sexbarnsmamman hämtade vatten – två barn försvann

– Jag gick i två dagar för att hämta vatten. När jag kom tillbaka var två av mina barn försvunna. Det berättar Loburio Lokoli från Kapoeta East, Sydsudan, som är mamma till sex barn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Som många andra barn längtade två av Loburio Lokolis små barn så mycket efter mamma som gett sig av efter vatten, att de gav sig ut på egen hand för att leta efter henne. Men det gick inte som de ville, istället gick de vilse och hittade inte hem.

Att tvingas gå långt för att få tag i rent dricksvatten är en vardag för många människor i torra och avlägsna områden. 2,2 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten, trots att FN bestämt för nio år sedan att detta är en grundläggande mänsklig rättighet.

Många tvingas i dag att använda och dricka förorenat vatten med bristande hygien och sjukdomar som följd, något som kostar 800 barn under fem år livet varje dag.

Den som måste gå flera timmar varje dag för att få tag på vatten har inte heller vare sig tid eller kraft över till andra viktiga delar av livet. Rent vatten är helt enkelt en grundförutsättning för förändring och utveckling.

Brunnar borras på plats

I Sydsudan stöder PMU projekt som borrar brunnar och bygger dammar i områden som saknar vatten. När det finns rent vatten kan också andra viktiga steg mot en utveckling börja tas. Ett sådant är förstås tryggheten för barnen. 

För Loburios barn slutade det dock lyckligt den där gången.

– Efter fyra dagars letande hittade vi dem, berättar hon lättat.

Nu har byn dessutom en brunn som innebär att hon bara behöver gå i tjugo minuter för att fylla på sina dunkar. Det är fortfarande långt ifrån att ha en vattenkran i köket, men det är ändå ett avgörande steg i rätt riktning.

– Nu får jag tid att laga mat och ta hand om barnen, säger Luborio Lokoli.

Text: Carolina Klintefelt     Foto: Annelie Edsmyr

Stöd projektet

135 kr
kan ge en person tillgång till rent vatten

Läs mer på
pmu.se/vatten

ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm