Antje Jackelén: Jag blir bedrövad över omdömeslösheten

Men Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén tror inte att systemfel ligger bakom höga resekostnader.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Man kan inte vara glad över det som kommer fram. Självklart blir jag ledsen och bedrövad av omdömeslösheten som vi har sett prov på. Men jag tror inte att detta beror på strukturella problem inom Svenska kyrkan. I stället handlar det om att omdömet har klickat på vissa håll. En starkare central styrning passar inte Svenska kyrkan som bygger på lokala församlingar.

I Sveriges Radios granskning av Svenska kyrkan har det framkommit att ett 40-tal församlingar har lagt en hel del pengar på resor. Antje Jackelén poängterar att kritiken måste tas på allvar. Samtidigt betonar hon att många av Svenska kyrkans församlingar klarar sig utan anmärkning.

– På de flesta håll sköts detta med andra ord bra. Men, varje fel kostar förtroende. Och trots att vi bara är människor har vi, i kyrkan, extra stora krav på oss för hur vi agerar, säger hon till Dagen.

Antje Jackelén säger samtidigt att kyrkans system och det mänskliga omdömet måste samarbeta för att resultatet ska bli bra.

Hur tror du att avslöjandena påverkar allmänhetens förtroende för Svenska kyrkan?

– Kortsiktigt finns det säkert människor som ifrågasätter oss. Men långsiktigt tror jag att vårt uppskattade arbete på olika håll innebär ett fortsatt högt förtroende.

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar