Antje Jackelén och Daniel Alm predikade ihop – hyllade ekumeniken

UPPSALA. – Vi har samma byggherre! Amen!
När ärkebiskop Antje Jackelén och pingstledaren Daniel Alm dialogpredikade i Uppsala domkyrka blev resultatet en hyllning till ekumeniken.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var troligen första gången som en pingstledare mötte en ärkebiskop i predikstolen i en svensk domkyrka. När pingstledaren Daniel Alm och ärkebiskopen Antje Jackelén äntrade podiet måndag kväll i Uppsala, inledde de med att helt sonika lämna de enkla talarstolarna och ställa sig på golvet mitt emot varandra.

Öga mot öga

En symbolisk gest, kanske – men en gest som säger något om mellankyrkliga relationer av i dag. Samtalet sker öga mot öga och på samma nivå. Gudstjänsten i Uppsala domkyrka var en del av årskonferensen för Sveriges kristna råd, och avslutade en dag med samtal runt ekumenik och de en gång infekterade relationerna mellan svenska frikyrkor och det som tidigare hette ”statskyrkan”.

Alm fick välja predikotext

Nu är det andra tider. Daniel Alm – som fått välja predikotext – inledde med att läsa texten ur Andra Kungabokens kapitel 6, en text som handlar om en tappad yxegg som mirakulöst fiskas upp ur vattnet och åter kan användas.

Daniel Alm använde berättelsen för att tala om evangeliets kraft, om mirakel, och om en kyrka som har ett ärende och vill fram. Men han passade också på att tala om relationer, och betonade den andens frukt som är tålamod.

Jackelén: "Varit trångt i Guds hus"

Antje Jackelén talade om de hus man bygger med yxans hjälp, och att kanske både svenskkyrkliga och frikyrkliga har upplevt att det varit trångt i Guds hus.

– Huset där vi samlas är för trångt. Och ändå är det sällan trångt i våra kyrkor, sa hon och tog upp de krympande gudstjänstfirande församlingarna i både Svenska kyrkan och olika frikyrkor.

Plats för skratt

Det blev plats för skratt under den avspända predikan när både ärkebiskopen och pingstledaren tog upp fördomar som präglat de kristna syskonrelationerna.

– Vi har tänkt om er, att tro och moral kommer som ett färdigt paket och att det är trångt hos er på det sättet. Och ni har säkert tänkt om oss, att vi vill ge ”något för alla” men att det till sist blir ”inget för någon” istället, sa Antje Jackelén.

Hon tillade att både svenskkyrkliga och pingstvänner trots allt är i samma bransch: byggbranschen.

– Absolut! instämde Daniel Alm.

– Väckelserörelsen har ju sin intensitet, och det finns något fantastiskt i det. Men jag har också respekt för torn och tinnar. Jag tycker det finns en rikedom i detta, i att det finns både tält, kapell och kyrkor.

Miljöfrågor viktiga

Dialogpredikan tog också upp bland annat miljöfrågor, utifrån yxans hugg mot skapelsens alla träd, och Daniel Alm sa att när det gäller miljöfrågor har pingströrelsen en del att ta itu med.

– Vi har varit mer inriktade på att rädda själar än sälar, sa han.

Gemensam byggherre

Båda enades i bilden av en gemensam byggherre och en gemensam vision för Sverige.

– Vi har allt till låns. Yxan är lånad. Gud äger sin församling. Ibland misslyckas vi. Men vi behöver ställa oss frågan: Har vi förlorat kärleken till församlingen? Till Bibeln? Låt oss se vilka verktyg vi har, vad som står skrivet, och lyssna till vad Anden har att säga oss om detta, sa Daniel Alm.

– Gud återger oss chansen. Vi har samma byggherre!

Alm: Glad och tacksam

Det blev en spontan rungande applåd efter denna predikan. Efteråt var båda kyrkoledarna glada och nöjda.

– Jag kände förväntan inför det, och jag är glad och tacksam! sa Daniel Alm.

– Och jag hoppas att det ska betyda något för Sveriges kristenhet.

– Jag instämmer. Det kändes glädjefyllt! sa Antje Jackelén. Om församlingen känner att vi har glädje i detta, betyder det mycket.

Vad bär då de båda kyrkoledarna med sig i erfarenhet av varandra efter att ha dialogpredikat?

– Att jag fick förtroendet att välja text, den öppenheten – det var vackert, sa Daniel Alm.

– Daniels frimodighet! svarade ärkebiskopen. Att vi kan ha humor i detta och vara trygga i att vi vill vara byggnadsarbetare i Guds rike.

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Fakta: Gudstjänsten

Var utformad så att både katoliker, ortodoxa, svenskkyrkliga och frikyrkliga skulle kunna känna sig hemma.

Psalmsång varvades med lovsång, textläsning, klockringning med förbön och processioner med afrikanska sånger.