Är lovsångsrörelsen på väg att kraschlanda?

Amerikanske lovsångsledaren Jamie Brown varnar för att allt fler lovsångsledare försöker göra konserter i kyrkan i stället för att lovsjunga Jesus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Varningen, eller som skribenten själv kallar det, hjärteropet, finns att läsa i en debattartikel som publicerades den 21 oktober på sajten Healthyleaders.org har fått stor spridning i sociala medier och nu även nått Sverige.

"Relevant för oss alla"

”En artikel som borde spikas upp på dörren till varje kyrka och replokal. Vi lever inte och verkar i USA men detta är relevant för alla oss som på något sätt finns med i musiken i gudstjänsten: Läs. Reflektera. Justera. Agera.”, skriver kristna musikprofilen Lasse Petersson på sin Facebooksida.

Diskussionen är högaktuell, inte minst med tanke på att nästa helg arrangeras konferensen Lovsång 16 i Huskvarna, ett årligt arrangemang som för övrigt Lasse Petersson 2005 tog initiativet till.

– Jag tänker faktiskt dela de här tankarna med de som kommer till Lovsång 16, säger Lasse Petersson till Dagen.

Besökte lovsångskonferens

Jamie Brown skrev sin text efter att ha besökt en stor amerikansk lovsångskonferens som bjöd på det mesta av vad lovsångsrörelsen har att erbjuda. En del gav god eftersmak, medan annat fick honom att se orosmolnen hopas. Och efter att han återvänt hem till Truro Angelican Church i Fairfax, Virgina, där han arbetar som ledare för lovsång och konstnärligt skapande beslutade sig Jamie Brown för att sammanfatta sina intryck och dela dem offentligt.

Enligt Jamie Brown handlar det om en utveckling som tilltagit de senaste årtiondena och som nu håller på att eskalera.

”Och om den nuvarande generationen lovsångsledare inte ändrar detta tema, så kommer den samlade evangelikala lovsångsrörelsen att vara på väg mot en stor krasch”, skriver Jamie Brown.

Varnar för fel attityd

Enligt Brown handlar det framför allt om en attityd. En kultur där lovsångsledarna uppträder i stället för att betjäna församlingen. Det handlar om:

 • Lovsångsledaren som artist.
 • Församlingen som publik.
 • Helgedomen som en konsertlokal.

”Detta är verkligen ett problem. Det är verkligen en sak som sker mer och mer. Och vi kan verkligen inte tillåta det att bli normen”, fastslår han.

Han vädjar till läsarna att förstå att han inte är den sortens gnällspik som hakat upp sig på hög volym eller nyordning i största allmänhet. Tvärtom. Av hans egen beskrivning att döma är han snarare en lovsångsnörd som enligt egen utsago försöker hålla god koll på vad som händer i lovsångsvärlden.

”Du läser ett hjärtats rop från en normal kille som är oroad över vad lovsångsledare gör mot sig själva och sina församlingar”, skriver han i sin debattartikel.

Tretton konkreta råd

Lösningen är inte högteknologisk. Jamie Brown ger följande råd till lovsångsledare:

 • Sjung sånger som människor människor kan (eller lätt kan lära). Sjung dem i allsångsvändliga tonarter.
 • Sjung och hylla kraften, äran och frälsningen hos Gud.
 • Betjäna din församling. Mätta dem med Guds ord.
 • Ta bort ditt ansikte från den stora bildskärmen.
 • Använd dina egna sånger med extrem måttlighet.
 • Inkludera så många som möjligt i det som pågår.
 • Låt ljuset vara tänt i lokalen.
 • Sluta prata så mycket.
 • Låt inte loopar/strålkastare/visuella effekter bli ditt uttryck för kreativitet på bekostnad av det centrala i evangeliet.
 • Peka på Jesus. Dra inte uppmärksamheten till dig själv.
 • Sjung inte dåliga texter och klen teologi.
 • Anpassa din lovsångsledning och de sånger du väljer så att du inkluderar så många som möjligt i din församling som du bara kan.
 • Led pastoralt.

Jamie Brown uppmanar lovsångsledare att ta ett steg tillbaka, ta ett djupt andetag och tänka efter.

”Är detta verkligen vägen vi vill vandra? För det kommer att krascha. Retirera. Kalibrera om. Betjäna din församling, peka på Jesus för dem, hjälp dem att sjunga och att sjunga med självförtroende”, skriver Jamie Brown och avslutar:

”Flytta på er, för Guds skull”.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Debatt