Arborelius: Jag har kämpat med Gud

I samma skede som Sveriges förste kardinal Anders Arborelius mottog sin upphöjelse i Rom påmindes världen än en gång om pedofilskandalerna inom den katolska kyrkan.
– Det gör mig förtvivlad att kristna människor kan bete sig så fruktansvärt, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bara dagen efter den högtidliga ceremonin i Rom då Anders Arborelius utsågs till kardinal kom nya pedofilanklagelser, denna gång mot Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell.

Han anklagas av australisk polis för flera fall av sexuella övergrepp. Även om Arborelius inte vill uttala sig i just detta fallet, utan först vill låta rättvisan ha sin gång, är han väl medveten om de övergrepp mot minderåriga som begåtts inom kyrkan.

– Vi måste alla förstå att varje människa tyvärr är svag och kan göra det onda. Vi får inte blunda för det som har hänt utan måste göra allt vi kan för att motverka och förhindra att sådant kan ske.

Det lidande som dessa övergrepp mot minderåriga ger upphov till har varit en av anledningarna till att Arborelius tampats med sin tro.

– Jag har kämpat med Gud. Det kommer alltid ögonblick då vi vill göra uppror eller känner oss svaga och små. Men det tillhör tron att kämpa oss igenom de svårigheter vi har. Det är ingen lättköpt meny, det är svårtuggad kost i många frågor, säger Anders Arborelius.