Arborelius: Påven blev väl trött på alla inbjudningar

Den katolska kyrkans biskop i Sverige, Anders Arborelius, är upprymd över påvens kommande besök. "Påven blev väl trött på alla inbjudningar till slut", säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I fjol besökte Drottning Silvia påven i Rom. Påven verkade komma särskilt bra överens med prinsessan Leonore och Drottning Silvia passade samtidigt på att bjuda in honom till Sverige.

Och hon är inte den enda från svenskt håll som försökt få påven att komma hit.

– Vi är många som har försökt övertyga honom. Jag tror inte att Drottning Silvias inbjudan är huvudanledningen, men en viktig del. Sedan har UD också varit inkopplade, säger han.

Anledningen till besöket är minneshögtiden för reformationen som ägde rum för 500 år sedan. Syftet är att stärka dialogen mellan katoliker och den världsvida lutherska kyrkan. Läs mer här.

– Att påven kommer hit visar på hans intresse för den ekumeniska dialogen och för den lilla katolska minoritetskyrka som finns i Sverige.

Vad betyder besöket då för katoliker i Sverige?

– Det blir en stor uppmuntran. Speciellt för alla flyktingar och invandrare som känner sig som en minoritet. För oss alla är det en stor glädje att påven vill komma till oss.

Men att fira reformationen, ligger det verkligen på Katolska kyrkans hjärta?

– Vi undviker att använda ordet firande, eftersom för oss är reformationen också ett smärtsamt minne. Det innebar mycket förföljelse. Men vi vill hela historien och gå vidare framåt. Det är ett viktigt steg att gå från konflikt till dialog.

Höstens påvebesök i Sverige kommer bli det andra någonsin. Anders Arborelius minns väl när Johannes Paulus II besökte landet 1989, eftersom han själv var där. Sedan dess har den katolska kyrkan vuxit betydligt, mycket på grund av invandring från Mellanöstern.

– Den katolska kyrkan har slagit rot i den svenska geografin och ekumeniken har förstärkts – inte minst med frikyrkorna. Det är en stor glädje att vi betraktas som en del av den svenska kristenheten och inte bara som ett främmande element.

Vad hoppas du personligen få ut av mötet med påven?

– Det är väl inte säkert att det blir så mycket tid för enskilda samtal. Men om jag får möjlighet vill jag prata om vår kyrkas situation i Sverige. Han har säkert mycket som han vill fråga oss också.

En gång var Lund ett katolskt centrum i norra Europa, och som före detta lundabo är Arborelius särskilt glad att mötet äger rum just där.

– Jag hoppas att detta möte får oss att se framåt, så att vi gemensamt kan vittna om Jesus Kristus och hans evangelium i vår sekulariserade miljö, säger han.