Ärkebiskop Antje Jackelén är sjukskriven

Planen är att vara tillbaka till Almedalsveckan i Visby, där ärkebiskopen ska delta i flera seminarier.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén är sjukskriven, efter att ett hål på näthinnan upptäcktes vid ett läkarbesök. Hon tvingades till akut operation, och formellt har hon varit sjukskriven sedan den 26:e maj. Ett läkarbesök nästa vecka kan komma att avgöra hur pass långvarig sjukskrivningen kommer att bli. I slutet av juni börjar Almedalsveckan i Visby, där Antje Jackelén är inbokad på 11 seminarier, och förhoppningen är att vara tillbaka i tjänst tills dess.

-Under omständigheterna mår hon bra, men det har varit kämpigt i några dagar, berättar Daniel Bramsell, ärkebiskopens pressekreterare.

Han berättar att Antje Jackelén inte får läsa eller sitta framför en dataskärm, eftersom det belastar ögat. Hon har också tvingats att ställa in flera resor, eftersom hon även har flygförbud, och hon har ställt in flera inplanerade möten utomlands.

Enbart ett fåtal uppgifter har hon tagit på sig att göra. Exempelvis är ärkebiskopen aktuell med sin egen podcast, "Tala till punkt", där det senaste avsnittet släpptes i tisdags och är ett samtal tillsammans med journalisten Martin Schibbye. Podden spelades in i april, men ärkebiskopen har ändå valt att via Twitter berätta om den.

-Hon har också twittrat ut söndagsordet. Men jag hoppas att det är någon annan som tryckt på knappen, för hon får inte sitta framför en dator, säger Daniel Bramsell.

Tills vidare har Uppsalas biskop Ragnar Persenius tagit över hennes formella uppdrag.

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar