Ärkebiskopen fick ekumenisk utmärkelse i England

På fredagen mottog ärkebiskop Antje Jackelén The Lambeth Cross for Ecumenism vid en särskild mottagning i London.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Utmärkelsen delas ut av ärkebiskopen av Canterbury till den som i det ekumeniska samarbetet gjort framstående insatser för Engelska kyrkan eller för dialogen mellan religionerna.

– Det är naturligtvis en stor glädje för mig och ett tecken på Svenska kyrkans ekumeniska framgångar och möjligheter. I en tid som präglas av så farliga trender som polarisering, populism och protektionism är kyrkornas gemensamma röst en livsviktig motkraft, säger ärkebiskop Antje Jackelén, enligt ett pressmeddelande.

Pris för sitt ledarskap 

Motiveringen lyder:

"För hennes bidrag på ekumenikens område – särskilt hennes ledarskap i allmänmänskliga, teologiska och sociala frågor, genom samverkan och dialog."

Ärkebiskop Antje Jackelén tog emot utmärkelsen vid en mottagning i ärkebiskopsgården Lambeth Palace i London. Den överlämnades av Justin Welby, ärkebiskopen av Canterbury. Vid tillfället representerades Svenska kyrkan också av kyrkoherden i London, Eric Muhl, och biskopsmötets sekreterare Joel Ingmarsson.

Samtidigt som Antje Jackelén prisades för bidraget på ekumenikens område fick även Agnes Abuom ta emot samma utmärkelse. Kenyanska Agnes Abuom, som är ordförande för Kyrkornas världsråd, har besökt Sverige vid ett flertal tillfällen.

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar